Románsky kostol sv. Štefana kráľa

2010-09-19 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Severné Slovensko sa nemôže popýšiť toľkými románskymi stavbami ako Ponitrie či Podunajsko, napriek tomu aj tu zanechal románsky sloh svoje stopy.



Možno ešte vzácnejšie ako inde, keďže viaceré dodnes stojace stavby sú jasným dôkazom pôvodného osídlenia tohto kúta Slovenska. Významné postavenie medzi nimi má rímskokatolícky Kostol sv. Štefana kráľa stojaci v Žiline.

Kostolík bol pravdepodobne postavený krátko po prvej písomnej zmienke o území Žiliny z roku 1208. Nachádza sa juhozápadne od centra pri Závodskej ceste v časti Dolné Rudiny. Je to najstaršia zachovaná stavba v Žiline a jedna z jej najhodnotnejších pamiatok.

Podľa povesti dal tento kostol postaviť prvý uhorský kráľ sv. Štefan na pamiatku bitky, ktorú vybojoval s vojskami poľského kráľa Boleslava Chrabrého niekedy na začiatku 11. storočia. Najnovšie výskumy datujú výstavbu kostola, ktorý slúžil pre viaceré osady v okolí, do obdobia okolo roku 1230.

Neobvyklá svätyňa zložená z polkruhovej apsidy a štvorcového chóru, ku ktorej sa pripája podstatne vyššia loď, bola zdrojom dohadov o dvoch etapách výstavby.

Odborníci považovali svätyňu za prvotný kostolík typickej románskej koncepcie s obdĺžnikovou loďou a polkruhovou apsidou. K nemu bola zrejme dostavaná súčasná loď kostola, keďže pôvodná už kapacitne nestačila. Pamiatkový výskum však ukázal, že stavbu postavili celú naraz.

Aj po nástupe reformácie zostal kostolík katolíkom. V tomto období bola pri kostolíku postavená otvorená renesančná kaplnka so šesťbokou kazateľnicou pri západnom pilieri. V období nepokojného 17. storočia bol kostolík opevnený kamenným múrom, ktorý sa zachoval dodnes.

Pravdepodobne v roku 1762 uskutočnili jezuiti rozsiahlu prestavbu lode a pôvodný drevený strop nahradila nová krížová klenba. V tomto období zrejme došlo k zamurovaniu pôvodných románskych okien a miesto nich prerazili nové nielen v južnej, ale aj severnej stene lode.

Po druhej svetovej vojne boli v rámci rozsiahlej obnovy okrem iného odkryté aj románske okná na južnej stene lode a východnej strane apsidy. V súčasnosti je stavba v dobrom stave a slúži ako filiálny kostol farnosti Žilina – mesto. Okrem bohoslužieb sa tu konajú rôzne kultúrne podujatia.

 

 

Turistická informačná kancelária Žilina
Tel.: +421 (0)41 723 31 86, +421 (0)907 845 567 
E-mail:
info@tikzilina.sk
 

Zdroj/autor: Dajama, romanskekostoly, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa