Chata Plesnivec

2010-11-03 13:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Chata Plesnivec leží bokom od najfrekventovanejších stredísk cestovného ruchu a na prístupových trasách obvykle nestretnete "hlučné davy" turistov.



Presvedčila ma o tom aj jedna z mojich ostatných túr do Doliny Siedmich prameňov, v ktorej chata stojí.

Spoločníčku mi robila Katka, ktorá má veľkú radosť z poznávania Tatier. Tentoraz sa tešila o to viac, že túto lokalitu dosiaľ navštívila len v letných mesiacoch. Za východisko sme si zvolili Tatranskú Kotlinu, presnejšie autobusovú zastávku Čarda.

Potešilo nás výdatné nočné sneženie, vďaka ktorému sme si mohli lyže pripnúť už v osade. Nenáročnú trasu lesom po zeleno značkovanom chodníku uľahčovali staršie, ešte rozpoznateľné stopy. Okolo chodníka sme pozorovali množstvo čerstvých stôp rôznych obyvateľov lesa.

Výstup z Tatranskej Kotliny trvá podľa informačnej tabule 1 hodinu a 30 minút. Nám tento čas ubehol veľmi rýchlo, veď v zasneženom lese, občas ožiarenom slnečnými lúčmi, bolo čo obdivovať. Miestami sa odkrývali pohľady do Podtatranskej kotliny.

Neprekvapilo nás, že ani po ceste, ani v okolí chaty, kde sa zbiehajú tri turistické chodníky, nebola čerstvá snehová pokrývka narušená ľudskou stopou.

Plesnivec je jedinou turistickou chatou v Belianskych Tatrách. Stojí v Doline Siedmich prameňov, ktorú uzatvára zalesnený masív Stežiek, dominantný Bujačí vrch a ostrý hrebeň Kozích chrbtov, v ktorom sa nachádzajú Skalné vráta. Zo svahu Bujačieho vrchu vyvierajú poniže chaty pramene, podľa ktorých je dolina pomenovaná.

Teplý čaj sme si s Katkou vychutnali v závetrí pred chatou, kam sa opierali hrejivé slnečné lúče. Nad lavičkou je umiestnená pamätná tabuľa venovaná švédskemu prírodopiscovi prof. Göranovi Wahlenbergovi, ktorý v Doline Siedmich prameňov botanizoval v roku 1813.

Dejiny tejto doliny však začali "písať" už skôr pastieri a zlatokopi. Jeden z nich, istý Drachsler, ktorý tu ryžoval zlato koncom 18. storočia, si na mieste, kde dnes stojí Plesnivec, postavil jednoduchý zrub. Neskôr ho "zdedili" pastieri a čoraz častejšie ho využívali aj turisti. Volali ho "Drechslerov domček" aj v časoch, keď zlatá horúčka v Tatrách dávno pominula.

Okolo zrubu koncom 19. storočia viedol upravený turistický chodník z Tatranskej Kotliny do Doliny Bielych plies (...)

V súčasnosti je ubytovacia kapacita chaty 20 lôžok rozmiestnených v šiestich izbách. Samozrejmosťou sú toalety a sprchovacie kúty. Na prízemí je kuchyňa a útulná jedáleň s ponukou teplých a studených jedál, nápojov a suvenírov. Na poschodí je okrem izieb spoločenská miestnosť.

Chata je otvorená celoročne, v zime však pravidelne len cez víkendy a v ostatné dni podľa potreby. Chatu Plesnivec, hoci vzdialenú od najrušnejších stredísk cestovného ruchu, sa určite oplatí navštíviť.

 

  • Cenník ubytovania:
    posteľ s bielizňou 8,50 - 10 €
    posteľ v spacáku 7,50 - 8,70 €
  • Prístupnosť chaty - Chata je prístupná z tatranskej Kotliny po zeleno značkovanom chodníku (cca 2:30 h). Chodník ďalej pokračuje k Bielemu plesu. Po modro značkovanom chodníku od Kopského sedla (cca 1:30 h), chodník však vedie až z Tatranskej Javoriny (celá trasa cca 4:30 h), ten ďalej pokračuje Dolinou Kežmarskej Bielej vody (cca 4 h). Po červenom chodníku od Chaty pri Zelenom plese (cca 1:45 h), odkiaľ však chodník vedie viacerými smermi.

 

 

Kontakt:
Chatár: Ján Matava
Slnečná 52
059 01 Spišská belá
Mobil: +421 905 256 722

 

 

Zdroj/autor: Dajama, Krásy Slovenska, vysoketatry, beliansketatry, Ivan Bohuš ml., drom

 

VIDEO Výlet: Belianske Tatry-Veľké Biele pleso-Chata Plesnivec

 

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa