Paríž, môj druhý domov

2013-08-07 11:05:00 |   |    | 

Na knižnom trhu nájdete množstvo rôznych sprievodcov po Paríži, no máloktorý je osobný a odkrýva intímne miesta francúzskej metropoly. Ak sa chcete (virtuálne) poprechádzať po Paríži očami Slovenky, novinka Paríž, môj druhý domov je ideálny tip.



Autorkou je Mária Dopjerová Danthine, Slovenka žijúca v Paríži už štrnásť rokov. V knihe ponúka zaujímavý súhrn postrehov a poznatkov zo svojej integrácie vo Francúzsku.

Dozviete sa napríklad, že Francúzi sa nemýlia. Áno, nikdy tam netreba priznať chybu, pretože vás to stavia do negatívneho svetla: zlyhali ste vo svojej precíznosti, ostražitosti, sústredenosti a bystrosti. Francúz nikdy nepovie „je me suis trompé“ (pomýlil som sa), ale skôr použije iný výraz ako „faire gaffe“, vykrúti sa, že v podstate mal pravdu, len situácia sa zmenila.

V knihe si prečítate aj o priateľstve na francúzsky spôsob, ako vyzerá ranná káva v Paríži, aké je to byť slovenskou mamou vo Francúzsku a ako sa dostať na kobylku francúzštine. Nechýbajú kapitoly o gastronómii či bohatej histórii krajiny galského kohúta.

„V Paríži na každom kroku cíti človek posolstvo a stopy histórie,“ tvrdí autorka. „Prechádzate popri Notre-Dame alebo pietne vchádzate do priestorov katedrály, myslíte na krásnu Cigánku Esmeraldu a hrbáča Quasimoda, kráčate po historických mostoch v centre Paríža, myslíte na atmosféru opísanú v knihe Otec Goriot, medzi bielymi sochami v Luxemburskej záhrade a okolo jazierka sa mnohým vybaví obraz Mariusa a Cosette z Bedárov, alebo si v zámku Versailles a versaillských záhradách predstavujete bujarý život plný zábav Márie-Antoinetty.“

Keďže spolu s belgickým manželom vychováva tri deti, ťažiskom jej knihy je výchova k bilingvizmu, problémy, s ktorými sa dennodenne stretáva dvojjazyčná domácnosť.  „Chcela som najmä sprostredkovať atmosféru tohto mesta, priblížiť francúzsku kultúru, každodenný život Parížanov. Snažila som sa zachytiť to, čo je v istom zmysle slova abstraktné, neuchopiteľné, to, čo treba precítiť,“ vysvetľuje Dopjerová Danthine, autorka novinky Paríž, môj druhý domov.

 

Zdroj/autor: Ikar, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa