Knižné tipy, triky, nápady: Nepremrhajte možnosť na skvelý výlet u nás doma

2014-06-26 14:00:00 |   |    | 

Internet je skvelý zdroj informácií, ale veľa z nás predsa len stále uprednostňuje vôňu kníh. Možnosť chytiť ich do rúk a prelistovať nás vracia späť v čase a dodáva istotu, že dané informácie sú nespochybniteľné. A keď sa ich téma zameria na cestovanie niet nad čím váhať. Knižné tituly o cestovaní na Slovensku nás inšpirujú k spoznávaniu domoviny- pretože všade dobre, doma najlepšie.



Výber kníh od internetového predajcu ipark.sk ponúka širokú škálu možností na krátke i dlhšie výlety. Do záberu sa dostali viaceré kraje Slovenska, aby nikto z nás nemusel cestovať príliš ďaleko, leda že by veľmi chcel. Či sa chcete prejsť po prírode, spoznať hrad, vyliezť na vrchol hory, alebo zistiť, čo zaujímavé sa ukrýva priamo vám pod nosom, isto si vyberiete a potešíte tým seba ako aj svojich blízkych. Spoločným spoznávaním zaujímavých miesť strávite s vašimi najmilšími veľa času. Bicyklom, autom, alebo peši vždy dorazíte do cieľa.

Západné Slovensko

Snahou autorov bolo nielen predstaviť najznámejšie a najnavštevovanejšie miesta, ale previesť návštevníkov aj lokalitami, o ktorých sa vie menej a kam veľa turistov nezavíta, no napriek tomu – alebo možno práve preto – nie sú o nič menej zaujímavé. Opis každej oblasti dopĺňa mapa a nechýbajú ani praktické informácie Čitatelia určite ocenia aj tipy na výlety pre milovníkov pešej turistiky či cykloturistiky, ktorým je venovaná záverečná kapitola knihy.

Stredné Slovensko

V knihe nájdete najkrajšie výlety, príbehy, povesti, históriu, turistiku v lete, v zime, na bicykli, po vode aj vlakom. Súčasťou publikácie sú farebné mapy a fotografie, ubytovacie a stravovacie zariadenia, informačné centrá, hrady, zámky, múzeá a galérie, dôležité kontakty a ďalšie užitočné informácie o tomto kraji.

Východné Slovensko

V knihe nájdete najkrajšie výlety, príbehy, povesti, históriu, turistiku v lete, v zime, na bicykli, po vode aj vlakom. Súčasťou publikácie sú farebné mapy a fotografie, ubytovacie a stravovacie zariadenia, informačné centrá, hrady, zámky, múzeá a galérie, dôležité kontakty a ďalšie užitočné informácie o tomto kraji.

1000 zaujímavosti Slovenska, 3. vydanie

Atraktívna obrázkovo-textová kniha prostredníctvom tisícky reprezentatívnych objektov výstižne vypovedá o Slovensku. Bralá, štíty veľhôr, lesostepi, nížiny, minerálne pramene a kúpele. Všetky umelecké štýly, ktorými sa vyznačujú nádherné kaštiele, vyplienené zámky i ruiny hradov a opevnení.

Regionálne múzeá


Hlavným zámerom a cieľom tohto projektu je predstaviť formou knižnej publikácie najvýznamnejšie regionálne múzeá a ich expozície v jednotlivých oblastiach Slovenska. Publikácia sa snaží byť tak trochu aj sprievodcom a jej cieľom je poskytnúť čitateľovi komplexnú predstavu o múzeu skôr, ako ho navštívi.

 

Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku

Bohato ilustrovaná kniha Hrady, zámky a kaštiele približuje čitateľovi históriu i súčasnosť, vzhľad a zaujímavosti o majiteľoch 43 najvýznamnejších objektov na Slovensku. Okrem množstva obrazového materiálu čitateľ nájde aj erby rodov či miest, mapu Slovenska s presnou lokalizáciou každého spomenutého objektu, ako aj mapu Uhorska na lepšiu orientáciu o ďalších mestách spomínaných v texte.

Slovensko Bratislava

Unikátna dvojkniha predstavuje Slovensko s jeho historickými, prírodnými pamiatkami a krásami aj s naším hlavným mestom Bratislavou. Knihu, z vydavateľstva AB ART press iste privítajú aj návštevníci Slovenska, ktorí sa v jednom diele oboznámia nielen s Bratislavou, ale získajú prehľad aj o ďalších superlatívoch Slovenska.

Turistický atlas Slovensko

Najpodrobnejší atlas Slovenska v mierke 1 : 50 000. Základom atlasu je podrobná turistická mapa doplnená o značené aj pripravované cyklotrasy vrátane ich čísel. Atlas je usporiadaný a je vložený do kartónovej krabičky. Jednotlivé listy sa teda dajú jednoducho vybrať, vložiť do pripraveného PVC obalu a takto chránené použiť na turistiku či cykloturistiku.

Najkrajšie doliny

Podobne ako vrchy a štíty aj doliny patria k charakteristickým krajinným scenériám Slovenska a k tomu najkrajšiemu, čo slovenská príroda ponúka. Snažili sme sa vybrať predovšetkým doliny, ktoré majú pevné miesto v povedomí obyvateľov Slovenska. Okrem podrobnej charakteristiky dolín a ich odnoží sme hľadali a nachádzali aj rôzne zaujímavosti či príbehy, ktoré dotvárajú ich charakter.
 

Najkrajšie hrebeňovky

Okrem základného opisu každej trasy v knihe nechýba množstvo zaujímavostí a príbehov súvisiacich s jednotlivými miestami. Samozrejmosťou sú výškové profily, výrezy máp s priebehom trasy a podrobné praktické informácie časových rozvrhov, prevýšení a náročnosti. Zaujímavé texty sú doplnené viac ako 250 farebnými fotografiami.

Najkrajšie cyklovrcholy

Na 208 stranách sme zhrnuli 25 najkrajších cyklistických krás Slovenska. Popri opise trás sme do textu pridali rôzne tipy a zaujímavosti špecifické pre dané trasy. Prehľad je doplnený 200 farebnými fotografiami s 23 panoramatickými výhľadmi, ktoré vám predstavia okolie. Publikácia obsahuje aj mapové výrezy so zakreslenými trasami, profily a itineráre. Nechýbajú ani zaznačenia prevýšení.

Najkrajšie autotrasy

V knihe s 25 najkrajšími autotrasami sú zastúpené všetky regióny Slovenska a nechýbajú v nej ani tie najkrajšie horské cesty zjazdné pre autá. Každá trasa vedie k najzaujímavejším miestam toho-ktorého regiónu a nezabúda na žiadnu významnú kultúrnu či prírodnú pamiatku. Súčasťou trás sú aj variantné riešenia ako si trasu upraviť, skrátiť či predĺžiť alebo doplniť o odbočky podľa predstáv každého mototuristu.

Najkrajšie pešie prechody

Turisticky najatraktívnejším územím na Slovensku sú Vysoké a Nízke Tatry a z týchto pohorí si v knihe peší turisti nájdu 11 prechodových trás. Mimoriadnemu záujmu milovníkov pešej turistiky sa teší aj Slovenský raj, Malá Fatra či Veľká Fatra, ktoré sú zastúpené štyrmi trasami. Samozrejmosťou sú výškové profily a výrezy máp. Texty sú doplnené takmer 220 farebnými fotografiami.

77 naj Slovensko

Ján Lacika, autor tejto publikácie, je skúsený fotograf, geograf i cestovateľ a vybral pre vás miesta s najväčšou hodnotou, či sú to už mestá, hrady, zámky, stavby ľudovej architektúry, sakrálne pamiatky, vrchy, hory, doliny, skaly, jazerá, jaskyne jednoducho všetko čo nám príroda aj predkovia pripravili.

Slovensko Slovakia Slowakei La Slovaquie

Nezvyčajne rozmanitý a pestrý je zoznam námetov a tém obsiahnutých v slovenských krajinkách zachytených renomovaným fotografom. Na malý priestor uprostred Európy sa sústredili vysoké tatranské končiare aj šíre podunajské roviny, dlhé zalesnené horské pásma i hlboké kotliny plné života. Prírodné scenérie dotvárajú starobylé pamiatky aj moderná architektúra. Príťažlivosť Slovenska znásobujú pamiatky a výtvory zapísané do zoznamu UNESCO, ktoré v tejto knihe, samozrejme, nechýbajú.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa