Krásna Hôrka odkrýva svoje tajomstvá: Fungovala na hrade falšovateľská dielňa?

2020-08-27 08:00:00 |   |    | 

Artefakty prevažne zo 16. a 17. storočia sa podarilo nájsť archeológom počas záchranného výskumu, ktorý pre potrebu projektovania a obnovy hradu realizujú od 4. augusta do konca novembra na Krásnej Hôrke pri Krásnohorskom Podhradí v Rožňavskom okrese. O doterajších výsledkoch informoval na brífingu na hrade archeológ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied Peter Bednár.



 

Niektoré zo zhruba 13 sond už máme aj doskúmané. Ešte plánujeme otvoriť jednu veľkú sondu na parkáne, kde budeme odkrývať zvyšky kaplnky, ktorá tam stála. Plánujeme odkrývať aj terén pred severovýchodnou baštou pre spresnenie projekcie,“ priblížil archeológ.

Väčšina sond je podľa neho v stredovekom jadre hradu, pričom práce sú v rôznom štádiu rozpracovania. „Z výsledkov vieme osvetliť, ako sa Krásna Hôrka rozširovala v 15. a 16. storočí. Potvrdili sa aj zistenia z prelomu 60. a 70. rokov o rozsahu pôvodného včasnogotického hradu,“ povedal Bednár.

Medzi najzaujímavejšie nálezy podľa neho patria zvyšky včasnogotickej a ďalšej neskorogotickej hradby, ako aj niektoré artefakty. „Tie sú pomerne mladšie, väčšinou sa viažu na obdobie renesančnej prestavby v 16. storočí. Objavili sme keramiku, pekný nález ostrohy a časť kostenej ozdoby z odevu,“ priblížil archeológ s tým, že niektoré nálezy je možné datovať aj do 15. storočia, z najstaršej etapy hradu z 13. storočia však nenašli nič.

Ako pokračoval, medzi nálezmi je aj medený pliešok, aký zatiaľ na Krásnej Hôrke nebol objavený. „Dúfali sme, že ide o mincu, je to však pravda len spolovice. Obsah striebra vylučuje, že by šlo o skutočnú mincu. Je to pliešok pripravený na razenie falošnej mince,“ načrtol archeológ. Dáva to však podľa neho predpoklad, že aj na Krásnej Hôrke fungovala falšovateľská dielňa. „Nie je to až taká rarita, pretože pomaly už nepoznáme hrad, kde by sa v 15. storočí nefalšovali mince,“ dodal.

Rozsah nálezov podľa Bednára ovplyvňuje aj fakt, že hrad bol od založenia v 13. storočí až doteraz „živý“. „Možno najdlhšie obdobie, kedy je ‚opustený‘, je práve teraz od roku 2012. My v podstate vykopávame odpad a toho je tu málo,“ zakončil archeológ.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa