Jar v Bratislave: Predstavujeme 5 najkrajších fontán hlavného mesta

2018-05-23 00:00:01 |   |    | 

V Bratislave sa nachádza množstvo čarovných fontán, ktoré sú však počas zimnej sezóny vypnuté. Včera hlavné mesto konečne 38 fontán a desať pitných fontánok naplno spustilo a obyvatelia aj návštevníci sa približne do konca septembra môžu tešiť z ich krásy. Poznáte však najznámejšie fontány aj vy?



 

Kačacia fontána

K najobľúbenejším patrí Kačacia fontána, ktorá od roku 1914 zdobí Šafárikovo námestie. Jej autorom je rodák z hlavného mesta Robert Kühmayer, ktorý sa preslávil aj ako autor sochy Barlolamača v Piešťanoch. V Bratislave však vytvoril omnoho väčšie dielo, ohrada fontány má kruhový pôdorys s priemerom až 5,8 metra. V jeho strede je viacero neopracovaných pieskovcových a žulových kameňov, ktoré majú pripomínať neďaleký breh Dunaja. Na tomto podstavci sa nachádzajú bronzové sochy troch chlapcov a štyroch kačíc, ktorým zo zobákov strieka voda.

 

Planéta mieru

Fontána pred Prezidentským palácom dala kedysi pomenovanie celému Mierovému námestiu. To už dnes vzdáva hold osobnosti Michala Miloslava Hodžu, známej fontáne so zemeguľou však meno zostalo. Fontána mieru (alebo tiež fontána Planéty mieru) bola odhalená v roku 1982 a jedným z trojice autorov je aj významný sochár Tibor Bártfay. Ten pri jej tvorbe použil žulu, čadičovú dlažbu a nerez, z ktorého je vyrobená veľká zemeguľa s priemerom tri metre, okolo ktorej poletujú holubice ako symbol mieru.

 

Radosť zo života

Akademický sochár Tibor Bártfay v spolupráci s Karolom Lackom vytvoril aj fontánu s názvom Radosť zo života, ktorá dotvára siluetu Prezidentského paláca z opačnej strany. V roku 1978 ju odhalili v priľahlej záhrade. Fontána je zhotovená z bronzu, čadiča a travertínu a zobrazuje trojicu mladých žien, ktoré sa uprostred bazéna hrajú s loptou. Zosobňujú myšlienku radosti z hry a zo života.

 

Ganymedova fontána

Ganymedova fontána jednoznačne patrí k najfotografovanejším objektom v Bratislave, zdobí totiž priestranstvo pred historickou budovou Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí. Fontánu vytvoril v roku 1888 bratislavský sochár Viktor Tilgner, ktorý tu stvárnil antický mýtus o chlapcovi Ganymedovi, ktorého Zeus v podobe orla uniesol do sídla bohov na Olympe. Hoci sa jedná o pomerne vzdialený motív, autor ho doplnil bratislavskými reáliami a zobrazil tu aj štyri najhojnejšie dunajské ryby a tri dvojice vodných zvierat typických pre tunajšiu oblasť.

 

Maximiliánova fontána

Renesančná fontána na Hlavnom námestí je najstaršou v meste, kráľ Maximilián II. ju dal postaviť v roku 1572. Fontána s priemerom 9 metrov je zhotovená z pieskovca a mramoru a dominuje jej socha rytiera v brnení s mečom a štítom. Podľa niektorých má predstavovať samotného kráľa, mnohí obyvatelia však verili, že je podobizňou legendárneho ochrancu mestských práv Rolanda, preto je dodnes zaužívaný nesprávny názov Rolandova fontána. So sochou sa spája aj populárna legenda, podľa ktorej rytier v niektoré dni (najmä na Veľký piatok a na Nový rok) ožije a  zamáva mečom na každú svetovú stranu. Pozorovať to však môžu iba rodení Bratislavčania, ktorí nikdy nikomu neublížili.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Dano Veselský
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa