10 najkrajších zvoníc Slovenska: Klenot, aký nájdete iba na Spiši

2018-09-24 15:30:00 |   |    | 

Zvonice mali v živote miest či obcí veľký význam. Slúžili ako strážne veci a pozorovateľne, predovšetkým sa z nich ale v prípade nebezpečenstva vyhlasoval poplach. Mimoriadnej obľube sa tešili počas renesancie aj na Spiši, kde sa zachovalo viacero vzácnych stavieb tohto typu. Toto je desiatka najkrajších.



 

Kežmarok

Najstaršou a podľa mnohých aj najkrajšou zvonicou sa môže pochváliť Kežmarok. Postavená bola v rokoch 1586 až 1591 pri kostole sv. Kríža. 18 metrov vysokú zvonicu ukončuje štítková atika s viacerými erbmi a zdobí ju bohaté sgrafito (umelecká technika, pri ktorej sa na stenu nanesie tmavšia vrstva omietky a na ňu svetlá, do ktorej sa ešte za čerstva vyškrabávajú rôzne motívy), ktoré vraj bolo v dávnej minulosti pozlátené. Najstarší zvon v kežmarskej zvonici je z roku 1525.

 

Poprad

Najcennejšou pamiatkou Popradu je kostol sv. Egídia a vedľajšia renesančná zvonica. Trojpodlažná stavba má na všetkých stranách okná, na juhu a severe dvojdielne, na východe a západe trojdielne. Kedysi jej nárožia zdobila bosáž a sgrafito, v 50. rokoch 20. storočia však boli odstránené. Nezachovali sa ani maľby, ktoré v minulosti zdobili slepú arkatúru v hornej časti. Zvonicu postavili v roku 1592, už v roku 1663 ale prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Zo 17. storočia pochádzali aj tri zvony, o ktoré však zvonica prišla v roku 1844 pri ničivom požiari.

 

Spišská Sobota

Ak chcete vidieť najväčšiu spišskú zvonicu, treba sa vybrať do Spišskej Soboty, mestskej časti Popradu. Postavili ju v rokoch 1588 až 1589, no hoci má pôsobivé rozmery, výzdobou sa veľmi chváliť nemôže. Po rekonštrukcii ju už nezdobí pôvodné sgrafito a renesančnú atiku nahradila baroková. Za trojitými oknami sa ale nachádzajú veľmi vzácne zvony, z ktorých najstarší bol odliaty v polovici 14. storočia.

 

Matejovce

Pôvabnú renesančnú zvonicu môžeme obdivovať aj v areáli rímsko-katolíckeho Kostola svätého Štefana Kráľa v popradskej časti Matejovce. Pôvodne murovaná stavba zo 17. storočia prešla v roku 1728 aj v 19. storočí prestavbou a dnes má klasicistickú podobu. Atikovú výzdobu nahradil trojuholníkový nadstavec, zachoval sa ale renesančný portál s ostením aj gotický zvon.

 

Levoča

Najväčšími zmenami prešla v priebehu stáročí zvonica v Levoči. Dnes nemá renesančné zakončenie ani ozdobné sgrafito a z pôvodného zdobenia sa zachovali len okná. Zato tu však môžete obdivovať prvé vežové hodiny na Slovensku, ktoré boli pôvodne na veži chrámu sv. Jakuba. Domáci sa totiž obávali, že ich neudrží. Zvonicu postavili v rokoch 1656 až 1661, v roku 1768 ale prešla barokovou prestavbou. Pravdepodobne odvtedy je tiež úzkym koridorom prepojená s radnicou.

 

Strážky

Strážky sa môžu pochváliť viacerými architektonickými skvostami, okrem neskorogotického kostola sv. Anny a renesančného kaštieľak nim nepochybne patrí aj renesančná zvonica. Má nádhernú sgrafitovú výzdobu a trojité arkádové okná. Zachovala sa tiež nárožná bosáž a štítky na atike. Zvonica pochádza z konca 16., respektíve začiatku 17. storočia a dekorácie sú datované do roku 1629.

 

Podolínec

Zvonica v Podolínci bola postavená v roku 1659 vedľa kostola Nanebovzatia Panny Márie. Dvojpodlažná stavba je ukončená dvojradovou renesančnou atikou, pod ktorou sa nachádzajú tzv. edikuly, teda výklenky v stene lemované stĺpikmi. Pôvodne boli ozdobené sgrafitom, dnes sú však už zabielené, rovnako ako celá stavba. Na južnej strane je prístavba s arkádovým schodiskom, ktoré vedie na poschodie. V zvonici sa nachádzajú dva gotické zvony s priemerom 80 a 100 centimetrov.

 

Vrbov

Zvonica vo Vrbove bola postavená koncom 16. storočia v gotickom štýle, čo dodnes pripomína zachovaný gotický portál. V roku 1644 ale bola renesančne prestavaná a získala súčasnú podobu. Murovaná stavba na štvorcovom základe je ukončená štítkovou atikou a v hornej polovici sa nachádzajú dvojité a trojité okná. Pýchou zvonice sú tri zvony, najstarší z nich pochádza z dielne v Spišskej Novej Vsi, kde ho odliali v roku 1515.

 

Spišská Belá

Zvonica v centre Spišskej Belej je na pohľad jednoduchšia, stále má však zachované pôvabné ukončenie atikou. Postavená bola v rokoch 1589 až 1590 na štvorcovom pôdoryse do výšky štyroch podlaží. Niektoré zdroje ju datujú až do roku 1586.

 

Stará Lesná

Výnimočnú zvonicu nájdete aj v Starej Lesnej. Tentoraz nie je jej devízou veľkosť, vek či výnimočné zdobenie, ale fakt, že nestojí samostatne. Postavili ju totiž začiatkom 17. storočia k neveľkému bezvežovému kostolu sv. Petra a Pavla.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Oliver Ondráš
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa