20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o Trenčianskom hrade

2021-04-21 11:50:00 |   |    | 

Už pri ceste okolo Trenčína nemôže ujsť vašej pozornosti. Hrad sa hrdo týči nad mestom a symbolicky stráži celé jeho centrum. Patrí medzi najznámejšie slovenské pamiatky a je opradený tými najzaujímavejšími legendami o láske a slávnym panovníkoch. Čo všetko však zrejme o Trenčianskom hrade netušíte?



 

1. Prvý hrad postavili na skale nad Trenčínom v 11. storočí. Už predtým však stáli na tomto mieste staršie budovy, napríklad malá kaplnka. No keďže ťažšie dostupný priestor mal vynikajúce podmienky pre výstavbu šľachtického sídla, predošlé stavby mu museli ustúpiť.

2. Osídlenie spodnej časti, na ktorej sa v súčasnosti rozprestiera námestie, sa datuje ešte do staršieho obdobia. Medzi prvými obyvateľmi boli Rimania, ktorí na hradnej skale zanechali pamätný nápis o víťazstve Marka Aurélia, datovaný do roku 179. V súčasnosti si ho môžete pozrieť počas návštevy známeho hotela, ktorý sídli na tomto mieste.

3. História hradu sa najviac spája s panovníkom Matúšom Čákom, ktorý neskôr dostal aj druhé priezvisko Trenčiansky. Ten sa tam nasťahoval v 13. storočí a počas jeho éry sme mohli vidieť aj najväčší rozmach nielen ďalšej výstavby hradu, ale aj celého regiónu.

4. Podľa legendy vraj našiel Matúš Čák na hrade aj svoje miesto posledného odpočinku. Až dodnes sa však nevie nič o tom, kde by mal mať tento šľachtic hrob. Podľa niektorých teórií je vraj toto miesto pod Matúšovou vežou, pričom tam vedie tajný vchod s dômyselným obranným systémom.

5. Trenčiansky hrad mal vždy veľmi významnú pozíciu. Kedysi pod ním viedla dôležitá cesta, ktorú vojaci chránili pred nepriateľmi. Preto boli nutení stále vylepšovať obranný systém a okrem ťažko dostupného terénu odradili cudzích vojakov pred útokmi aj ďalšími pascami.

6. Významnou súčasťou hradu je Katov dom s mučiarňou, ktorý sa nachádza v spodnej časti pri vstupe na kopec. Ten získal na popularite počas ostatných rokov, keď sa začalo hovoriť o tom, že v týchto miestach strašia duše neprávom odsúdených ľudí.

7. Z centra mesta vedie k hradu starobylé schodisko, ktoré postavili už v 16. storočí. Odvtedy ho podrobili len minimálnym úpravám, takže v podstate môžete kráčať po rovnakom mieste ako naši predkovia.

8. V spodných priestoroch hradu sa nachádza obranná časť, ktorá v minulosti slúžila vojakom. Odtiaľ delami ostreľovali nepriateľov a zastavili ich ešte predtým, ako sa dostali k vyššie položenému sídlu panovníkov.

9. Obľúbenou zastávkou na prehliadke je Studňa lásky, ktorá sa nachádza na spodnom nádvorí. Hradný pán Štefan Zápoľský uväznil krásnu Fatimu, ktorú miloval turecký šľachtic Omar. Ten sa zaviazal, že bude do hradnej skaly kopať jamu dovtedy, kým sa mu nepodarí nájsť vodu. Trvalo tri roky, kým konečne mohol oslobodiť svoju milovanú. V súčasnosti chodia k studni zamilované páry a hádžu tam mincu pre šťastie.

10. Keď si Omar konečne odniesol svoju vyvolenú Fatimu, posadil si ju na koňa a spoločne odcválali preč. Ako schádzali dolu bralom, tak sa jej zachytil šál na jednom z kríkov. Na tomto mieste vraj v minulosti postavili najstarší hostinec, ktorý je dnes známy ako reštaurácia Fatima.

11. Pravda o Studni lásky nie je vôbec romantická. Rozhodol sa ju tu vykopať jeden z panovníkov počas 16. storočia. Vtedy ju museli kopať poddaní, ktorým to trvalo až 40 rokov, kým sa dostali na jej dno. No ani tam nenašli žiaden prameň, ale tieto priestory sa začali plniť aspoň dažďovou vodou, takže ju využívali ako rezervoár.

12. Druhú legendu zase vyvracajú historické záznamy, podľa ktorých vznikol hostinec na mieste, kde bola v minulosti fara tunajšieho kostola a nie tam, kde Fatima zachytila svoj šál.

13. Priestory hradu začali po požiari obnovovať až v roku 1912. Ako prvú opravili strechu, aby následne mohli renovovať aj interiér. Pre verejnosť ho otvorili až po nástupe komunizmu. Trenčiansky hrad odvtedy neustále rekonštruujú, aby ho dokázali opraviť do čo najvernejšej podoby, aká bola pred jeho vyhorením.

14. Medzi návštevníkmi je veľmi obľúbený výhľad z Matúšovej veže. Ide o najvyšší aktuálne dostupný bod Trenčianskeho hradu. Za pekného počasia dovidíte nielen na celé okolie mesta, ale aj do blízkych lokalít. Podľa mnohých je toto ten najkrajší pohľad, aký sa vám naskytne na Trenčín.

15. Matúšova veža dostala svoje pomenovanie podľa toho, že v minulosti mal mať na jednom z poschodí svoju pracovňu Matúš Čák Trenčiansky, ktorý mohol pracovať s takýmto nádherným výhľadom na rieku a jej okolie.

16. Hrad členili na tri základné časti. V tej spodnej sa nachádzal Katov dom a v jeho blízkosti zvykli mať stráž vojská. Po vstupe cez bránu sa hostia ocitli na hlavnom nádvorí. Tam kedysi boli hospodárske miestnosti, sklady a taktiež miesta pre vojakov. Až na vrchnom nádvorí bola v minulosti kuchyňa, miestnosti pre služobníctvo a následne sa dostali aj do komnát bývalého panstva.

17. Komunisti prišli počas socializmu s bláznivým nápadom, že na jednej zo striech inštalovali veľkú socialistickú hviezdu. Podľa mnohých to bolo to najhoršie rozhodnutie, aké sa kedy v minulosti urobilo v súvislosti s fungovaním Trenčianskeho hradu.

18. V roku 1790 hrad vyhorel, preto sa vtedajší majitelia presťahovali do ich ďalšieho paláca v Dubnici. No do starého sídla nechceli investovať viac peňazí, preto začalo chátrať a už sa ho nepodarilo obnoviť tak, ako vyzeralo v minulosti.

19. Ruiny hradu prechádzali postupne medzi vlastníkmi známych šľachtických rodín. Poslednou majiteľkou bola šľachtičná De Castris D`Harcourt, ktorá bola známa svojim dobrým srdcom. Počas svojho života financovala zveľaďovanie Trenčína i Trenčianskych Teplíc a hrad nakoniec darovala štátu.

20. Výstava na hrade je skromnejšia. Keďže bol dlho opustený, nepodarilo sa v ňom zachovať pôvodný nábytok. Hlavnú časť výstavy preto tvoria vzácne obrazy z celého regiónu a uvidíte tiež bohatú zbierku historických zbraní.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa