Kaštieľ v Betliari: 20 najzaujímavejších faktov

2021-05-13 12:00:00 |   |    | 

Kaštieľ v Betliari patrí k našim najobľúbenejším a najnavštevovanejším pamiatkam. Návštevníkov púta vďaka výbornému zachovanému stavu a bohatej prehliadke plnej zaujímavých trofejí, nábytku a výzdob. Po prechádzke jeho historickými priestormi sa potom ešte môžete vybrať do parku, kde vládne pokojná atmosféra a môžete sa pokochať nádhernou prírodou.



 

1. Prvé práce okolo kaštieľa začali v 15. storočí. Betliar vďačí za svoje zveľadenie dvom rodinám. Najprv ho vlastnili Bebekovci, ktorí postavili súčasnú centrálnu časť tejto pamiatky, potom ho prevzali Andrássyovci, ktorí kaštieľ ešte viac zveľadili a vlastnili ho až do roku 1945.

2. Jeho dejiny boli prepojené s neďalekou Krásnou Hôrkou. Obe pamiatky mali spoločných majiteľov a kaštieľ v Betliari používali skôr ako letné a reprezentatívne sídlo. Kvôli tomu do neho začali investovať čoraz viac peňazí, aby pôsobil honosne a mohli sa ním popýšiť pred svojimi návštevami.

3. Keďže kaštieľ zveľaďovali v priebehu niekoľkých storočí, môžeme na ňom pozorovať viacero architektonických štýlov od neskorej gotiky až po romantizmus.

4. Jednou z najvzácnejších miestností je knižnica, v ktorej sa nachádza až 15 000 historických kníh a zväzkov. Tie sú k dispozícii na nazretie iba pre historikov, pretože viaceré z nich sú už v zlom stave.

5. Andrássyovci boli známi aj ako vášniví cestovatelia. Zo svojich dovoleniek si doniesli niekoľko zaujímavých trofejí. Vďaka tomu si môžete počas prehliadky pozrieť veľkú hlavu slona a taktiež egyptskú múmiu.

6. V 18. storočí sa majitelia zamerali na zveľadenie parku. V tom období bolo moderné pridať ku šľachtickým sídlam veľké plochy zelene, ktoré boli čiastočne upravené a obsahovali aj niekoľko zábaviek pre panstvo. Betliarsky park sa rozprestiera na ploche veľkej až 80 hektárov a nájdete tam napríklad rieku, malú kaplnku a niektoré historické stavby.

7. Až donedávna sa v kaštieli nachádzal obraz tajomnej ženy, ktorý bol síce nádherný, ale nikto nemal potuchy o tom, čo za krásnu dámu sa na ňom nachádza. Záhadu pomohol rozlúsknuť vnuk posledného majiteľa, ktorý povedal, že ide o milenku jeho dedka. V skutočnosti to bola Angličanka Charlotte Strachan, ktorú mal za manželku šľachtic z Rusoviec, ale ona zahorela láskou práve k Emanuelovi I. Andrássymu.

8. Súčasťou parku je aj nádherná budova malej rotundy. Táto stavba vyzerá romanticky a v minulosti sa využívala ako knižnica. Panstvo si tam chodilo oddýchnuť a prečítať literatúru s krásnym výhľadom do záhrady. Neskôr ju premiestnili priamo do kaštieľa, pretože už potrebovala väčší priestor.

9. Kaštieľ v Betliari sa stal aj hlavný miestom nakrúcania historického seriálu 1890. Ten sa zľahka inšpiroval realitou, ale nebol napísaný detailne podľa presných historických informácií. Viaceré scény sa odohrávali priamo v komnatách a v knižnici. Isté obdobie preto ponúkali špeciálne prehliadky, na ktorých predstavili priestory tohto sídla z pohľadu obľúbeného seriálu.

10. V minulosti bol kaštieľ využívaný aj ako poľovnícky zámoček. Panstvo chodilo loviť do okolitých lesov a v tom čase ho navštevovalo aj veľa významných šľachticov, ktorí milovali tunajšiu atmosféru a najmä možnosti, ktoré im ponúkala príroda v okolí Betliara na ich záľubu.

11. Po vyvlastnení v roku 1945 prepadlo toto sídlo v prospech štátu. Ten sa o neho staral až do roku 1988, keď tam spustili rozsiahlu rekonštrukciu exteriéru a interiéru. Tá trvala až do roku 1994 a dokázala tejto stavbe navrátiť jej pôvodný lesk.

12. Keďže v kaštieli až do poslednej chvíle žili zástupcovia rodiny Andrássyovcov, tak sa im podarilo zachovať veľkú časť pôvodného nábytku. Vďaka tomu je Betliar aj unikátnou zbierkou tohto druhu a ponúka tiež viaceré zaujímavosti, ktoré zbierali pôvodní obyvatelia.

13. V roku 1911 absolvoval Gejza I. Andrássy pamätnú expedíciu do Sudánu. Z nej sa mu podarilo doniesť viacero exotických úlovkov a vďaka tomu si v kaštieli môžete netradične pozrieť napríklad vypreparované krokodíly alebo kožu z obrovského hada.

14. Súčasťou parku je drevený japonský most, ktorý pôvodne postavili v 19. storočí. Aj ten bol pre majiteľov spomienkou na ich cesty po svete. Žiaľ, pôvodnú stavbu zhodila rieka počas veľkých záplav a dnes tam už stojí len veľmi podobne vyzerajúca replika.

15. Moderné technológie pomohli odhaliť aj jednu dôležitú záhadu tohto kaštieľa. Pod niektorými maľbami sa nachádzajú kresby iných ľudí, ktoré neskôr maliar premaľoval. Niektoré boli len vynovené diela s aktuálnou podobizňou šľachticov, ale na iných prekreslili úplne iného človek a získali tak obraz v obraze.

16. Keďže bol Betliar dlhodobo využívaný, nájdete v ňom mnoho moderných prvkov. Tie badáte najmä v oblasti hygieny. Uvidíte tam napríklad splachovací záchod a taktiež vykachličkované kúpeľne s veľkými vaňami.

17. Kaštieľ je hrdým držiteľom ocenenia Europa Nostra, ktoré získal za výbornú rekonštrukciu s citom na pôvodnú históriu a zachovanie pôvodnej atmosféry tejto pamiatky.

18. Andrássyovci boli vášniví podporovatelia umenia. Vďaka tomu sa v ich obydlí podarilo uchovať mnoho skvostov. Medzi nimi dominuje bohatá zbierka obrazov, ktorých mali až vyše 500, ale nie všetky boli vystavené.

19. Jedným z najvýznamnejších majiteľov bol Emanuel I. Andrássy, ktorý podnikal v oblasti železiarstva a získal si tak významnú pozíciu. Muža s prezývkou „železný gróf“ viacerí obdivovali vďaka jeho inovatívnemu prístupu k životu, ale aj k samotnému kaštieľu.

20. Andrássyovci boli známi svojou extravagantnosťou. Jej vrcholom bolo, že v 20. storočí nechali v parku umelo vybudovať jaskyňu s vodopádom, v ktorej držali ľadové medvede. Tie sa stali obľúbenou atrakciou pre ľudí z celého okolia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa