Zomrel najstarší známy orangutan sumatriansky, mal 62 rokov

2018-06-19 16:00:00 |   |    | 

V zoologickej záhrade v austrálskom Perthe zomrel najstarší známy orangutan sumatriansky (Pongo abelii). Šesťdesiatdvaročnú samicu Puan v pondelok utratili v dôsledku zdravotných komplikácií súvisiacich s jej vysokým vekom. Informoval o tom spravodajský portál BBC.



 

Puan sa podľa odhadov narodila v roku 1956 na indonézskom ostrove Sumatra. V Perthe žila od roku 1968. Samicu, ktorú opisovali ako "veľkú starú dámu" zoo v Perthe, uznali Guinnessove svetové rekordy v roku 2016 za najstaršieho jedinca svojho druhu.

Samica po sebe zanechala 11 detí a celkovo 54 potomkov v USA, Európe a ďalších miestach na svete. "Jej genetika predstavuje takmer desať percent svetovej zoologickej populácie. Pre kolóniu zoo v Perthe a prežitie jej druhu urobila tak veľa," uviedla supervízorka primátov Holly Thompson. Niektorí z jej potomkov sa pritom podľa informácií zoologickej záhrady dostali opäť do divočiny na Sumatre.

Orangutany sumatrianske sa podľa zoo v Perthe v divočine výnimočne dožívajú 50 rokov. Tieto ľudoopy patria medzi kriticky ohrozené živočíšne druhy. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) na svete žije len zhruba 14 600 jedincov.

Hlavná Puanina ošetrovateľka Martina Hartová napísala pre utorkové vydanie denníka The West Australian o svojej zverenkyni nekrológ. Uviedla v ňom, že "Puanino obočie síce postupne zošedivievalo, pohyby sa jej spomaľovali a myseľ začala blúdiť, ale ona sama zostala matrónou - pokojnou a dôstojnou dámou, ako bývala vždy".

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Perth ZOO
Zdroj: SITA, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa