Všetkým vyrazili dych: Aj somálski džihádisti sú v ekológii o krok pred nami

2018-07-04 16:00:00 |   |    | 

Somálske džihádistické hnutie aš-Šabáb zakázalo používanie jednorazových plastových tašiek v dôsledku "ohrozenia ľudí i dobytka". Informuje o tom britský denník The Independent na svojej webovej stránke.



Džihádistické médiá v regióne Jubaland citovali miestneho vodcu aš-Šabábu Muhammada Abú Abdalláha, ktorý uviedol, že plastové tašky sú "vážnou" hrozbou pre ľudí i dobytok a odpad, ktorý z nich vzniká, škodí životnému prostrediu. Skupina napojená na teroristickú sieť al-Káida v tom istom vyhlásení tiež uviedla, že zakazuje aj ťažbu vzácnych druhov stromov.

Aš-Šabáb nespresnil, ako sa zákaz bude na územiach pod jeho kontrolou presadzovať. Nevyberané použitie násilia však civilistov zväčša nabáda k tomu, aby nariadenia dodržiavali, píše Independent. Hnutie bolo vytlačené zo somálskeho hlavného mesta Mogadišo v roku 2011, zostalo však naďalej aktívne v iných častiach krajiny. V susednej Keni podniklo niekoľko ničivých teroristických útokov.

Po zverejnení zákazu sa na internete objavili vtipy komentátorov na adresu aš-Šabábu, že sa stal prvým "ekologickým" džihádistickým hnutím. V skutočnosti sa však al-Káida a jej spojenecké skupiny už dlho vyjadrujú k environmentálnym otázkam. Napríklad v článku v časopise produkovanom jemenskou odnožou teroristickej siete z roku 2016 kritizuje al-Káida vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu, že počas svojho pôsobenia nevyvinul dostatočné úsilie na boj proti klimatickým zmenám.

V roku 2017 hnutie Taliban vyhlásilo, že Afganci by mali sadiť viac stromov, pretože hrajú "významnú úlohu v ochrane životného prostredia, ekonomickom rozvoji a skrášľovaní krajiny" a predstavujú aj poctu Alahovi. Afganistan, podobne ako Somálsko, sužujú problémy spojené s vodným hospodárstvom a odlesňovaním, ktoré sa zhoršujú počas desaťročia trvajúcich vojen.

Zdieľať článok na Facebooku

Ilustračné
Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa