Kráľ džungle a jeho tajomstvá: 10 vecí, ktoré o tigroch neviete

2019-03-30 00:00:00 |   |    | 

Jedno z najkrajších zvierat planéty, aj tak býva táto nádherná a vzácna pruhovaná šelma označovaná. Ako dobre ale tigre poznáte? Viete, ktorý poddruh je najväčší, ako dlho sa stará samica o mláďa, či koľko mäsa za rok tento predátor skonzumuje? Tu prinášame odpovede.



 

1. Šelma na pokraji vyhynutia

Za ostatných sto rokov klesal počet tigrov žijúcich vo voľnej prírode desivou rýchlosťou. V roku 1920 ich počty odhadovali na 100.000 kusov, v súčasnosti žije na Zemi už len asi 4.000 tigrov, ktorých výskyt sa znížil na 7 percent pôvodného teritória.

 

2. Tiger jávsky sa dá vidieť už len v knihách

Rozoznávame deväť poddruhov tigrov. Tri z nich sú už úplne vyhubené – tiger jávsky, kaspický a balijský. Ostatným šiestim poddruhom už tiež dlhšiu dobu zvoní umieračik. Medzi najohrozenejšie patrí tiger džungľový ussurijský (amurský) a tiger čínsky.

 

3. Cieľ pašerákov a šarlatánov

Likvidácia ich prirodzeného prostredia v podobe klčovania lesov a hubenia ich potravy, pytliaci, ktorí za tigriu kožu či pazúry dostávajú nemalé peniaze, či údajne zázračné elixíry čínskej medicíny, ktorých hlavnou ingredienciou je prášok z rozomletých tigrích kostí. To všetko sú hlavné príčiny toho, že tieto nádherné zvieratá rapídne miznú z povrchu zemského.

 

4. Tiger, kráľ zvierat

Na rozdiel od západnej civilizácie, kde je za zvieracieho panovníka považovaný lev, v Ázii ako vládcu zvierat uznávajú tigra. Nazývajú ho „pánom džungle“ či „cárom tajgy“. V niektorých východných kultúrach mal tiger dokonca božské postavenie. Každý 12. rok je v čínskej kultúre rokom tigra. Zrodení v tomto znamení vraj bývajú charizmatickými vodcami, ktorých len tak niečo nezničí.

 

5. Pruhované „naj“

Tigre ussurijské a indické sú najväčšími mačkovitými šelmami. Samce merajú až dva metre a vážia i 300 kilogramov. Najmenším žijúcim poddruhom je tiger sumatriansky, ktorý dosahuje obvykle dĺžku 155 až 170 centimetrov. Po ľadovom a hnedom medveďovi je tiger najväčším suchozemským predátorom. Tigre vynikajú i v behu. Pri love dokážu svoje telo rozhýbať až do rýchlosti 60 kilometrov za hodinu a vrhnúť sa na svoju korisť skokom dlhým až deväť metrov.

 

6. Čo tigrom ide a čo nie

Tigre sú výbornými plavcami a na rozdiel od ostatných mačiek majú rady vodu. Dokážu preplávať až osem kilometrov. Je známy i prápad, keď samec tigra preplával celých 29 kilometrov! Na rozdiel od iných šeliem však zle a nerady šplhajú. Majú skvelý zrak, naopak čuch je ich najslabším zmyslom.

 

7. Tiger - predátor

Za obávaného lovca je tiger považovaný právom. Nerobí mu problém uloviť korisť, ktorá ho výrazne prevyšuje veľkosťou i hmotnosťou. Najčastejšou potravou sú mu veľké cicavce – prasatá či jeleňovitá zver, ktorú stopujú a po krátkom šprinte skolia. Trúfnu si i na krokodíla či medveďa hnedého. Ročne skonzumujú približne 50 kusov zveri.

 

8. Unikáty

Nenájdeme dva tigre, ktoré by mali identické pruhy. Čo však majú rovnaké, je vzor na čele, ktorý pripomína čínsky znak pre slovo „kráľ“. Ak uvidíte bieleho tigra, vedzte, že sa jedná o tigra indického. Ten ako jediný z poddruhov môže vytvárať túto unikátnu bielu mutáciu. Odhaduje sa, že asi na 15.000 bežne sfarbených indických tigrov pripadá jeden biely.

 

9. Otec bez záujmu

Tigre sa rozmnožujú počas jari, kedy začnú hľadať vhodnú samicu. Tá začína byť plodná v štvrtom roku života. Po úspešnom spárení sa samec vracia späť do svojho teritória a starosť o mláďatá prenechá ich matke, ktorá tigrie mačiatka dojčí asi osem týždňov. Vo veku jedného roka sú malé tigríky schopné zaobstarať si potravu. S matkou ale zostávajú do troch rokov.

 

10. Zachráňme tigre

29. júl je stanovený ako medzinárodný Deň tigrov. Ochranári zvierat a vládne organizácie robia všetko pre to, aby nám nielen tento deň pripomínal nutnosť zachrániť tieto nádherné šelmy pred vyhynutím. Na videu sú sumatrianske tigre v zoo v austrálskom Sydney.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Discovery Channel
Zdroj: Discovery Channel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa