Množia sa správy o útokoch žralokov: Skutočne sa máme báť cestovať k moru?

2019-07-23 00:00:00 |   |    | 

V ostatnom čase sa v médiách objavuje čoraz viac šokujúcich správ o útokoch žralokov na človeka. Po desivom napadnutí mladej ženy na Bahamách, ktorú doslova roztrhala skupina žralokov tigrích, pohrýzol blízko bahamského ostrovčeka Great Guana Cay žraločí predátor turistov pri šnorchlovaní. Navyše Slovákmi milovanú prázdninovú destináciu Chorvátsko momentálne desí záznam nemeckého turistu, na ktorom v blízkosti Makarskej riviéry zachytil žraloka mako. Naozaj nám teraz hrozí nebezpečenstvo aj v európskych letoviskách?



 

Štatistiky hovoria jasne. Žraloky napadajú človeka len veľmi výnimočne. Každý rok je na celom svete nahlásených okolo 80 nevyprovokovaných útokov, smrteľných je asi 5 až 15 z nich. Ak už k napadnutiu človeka žralokom dôjde, majú ho s najväčšou pravdepodobnosťou na svedomí tri z vyše 480 druhov – biely, tigrí a belavý.

Podľa medzinárodného zoznamu žraločích útokov je najviac smrteľných napadnutí človeka žralokom zaznamenaných pri pobreží Západnej Austrálie, USA, Havaja, Brazílie a Južnej Afriky, ktorá má nelichotivú bilanciu vysoké počtu útokov s 27-percentnou úmrtnosťou.

Za posledný mesiac žralok dvakrát zaútočil v blízkosti Bahám. Podľa denníka Daily Mail tu pritom došlo za ostatných desať rokov len k trom žraločím útokom, z ktorých tri boli smrteľné. Bahamy sa bohužiaľ stávajú vďaka výskytu rozmanitých druhov miestom tzv. žraločej turistiky. Ľudia sem cielene smerujú a lákajú tieto tvory do svojej tesnej blízkosti. Často si však neuvedomujú, čo sa môže stať.

 

Máme teda očakávať zvýšený počet podobných správ o ľudských obetiach zapríčinených týmito morskými dravcami, alebo sa jedná len o zhodu náhod a nemáme sa čoho báť?

Podľa uznávaného filmára Steva Lichtaha sa žraloky približujú k pobrežiu aj z dôvodu nedostatku potravy, keď kvôli klimatickým zmenám vymierajú koraly a ryby. Vplyvom otepľovania planéty sa z Európy pomaly stávajú trópy, čo podľa odborníka na žraloky povedie k tomu, že sa budú približovať k pobrežiu a hľadať tu potravu.

Hoci nám filmové trháky ukazujú opak, žraloky nie sú krvilačné predátory, ktoré sa vyžívajú v lovení koristi. Naopak preferujú kusy, ktoré sú už zranené a nedokážu sa brániť. Z toho dôvodu zaútočia na plavcov alebo potápačov. Ich pohyby totiž pripomínajú zraneného tuleňa alebo korytnačku, čo žralokovi pripadá ako veľmi ľahká korisť. Budúcej ľudskej obeti uškodí aj akákoľvek odrenina alebo škrabnutie, pretože krv vycíti tento predátor až na 400 metrov. Jeho zmyslové orgány zachytia i veľmi malú koncentráciu chemických látok.

 

Keď už teda taká situácia nastane a vy sa ocitnete v blízkosti tlamy, ktorá má až 5 radov hrôzostrašných zubov, odborníci radia dodržiavať tieto zásady:

1. Nesnažte sa odplávať. Čím viac sa budete hýbať, tým viac upútate pozornosť žraloka. Stále platí múdre pravidlo, že najväčšiu šancu v „súboji“ žralok versus človek má ten, kto bude predstierať mŕtveho.

2. Nespúšťajte ho z očí. Najväčšou chybou je obracať sa k žralokovi chrbtom. I keď je to v danej situácii veľmi ťažká úloha, skúste zachovať pokoj a bez trhaných pohybov sa snažte pomaly vydať na nenápadný ústup smerom k pevnine alebo člnu. Žralok totiž spravidla rýchlo zaútočí a potom vyčká, až obeť vykrváca. Potom sa pre svoju korisť vráti. To je teda ideálny čas k pokusu o rýchlu záchranu.

3. Uderte ho. Ak ani jedna z horeuvedených možností nezabrala, zostáva vám prejsť do protiútoku. Veľkú rybu skúste silno udrieť do papule, oka alebo žiabrov. Tento čin by ho mal na okamih vyviesť z rovnováhy a vám tak umožniť rýchly útek.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou ale nikto, kto si prečíta tieto riadky, nebude musieť takúto situáciu riešiť. Podľa štatistických údajov USA hrozí len jednému človeku z 264 miliónov, že sa stane obeťou žraloka. Práve naopak, tieto morské tvory sa čoraz viac stávajú obeťami bezdôvodného ľudského zabíjania. To dokladá i fakt, že na jedného zabitého človeka pripadajú až dva milióny žralokov, ktoré usmrtia ľudia.

 

Príčinou ich hromadného zabíjania boli i filmy typu Čeľuste, ktoré tieto veľké ryby zobrazili ako krvilačných ľudožrútov. Našťastie sa ale v súčasnosti nakrúca stále viac dokumentov zobrazujúcich žraloky reálne a založených na vedeckých štúdiách, ktoré jasne dokazujú, že žraloky úmyselne na plavcov alebo potápačov neútočia, ale skôr si ich pletú s korisťou. Napríklad Žraločí týždeň (Shark Week), ktorý bude vysielaný na Discovery Channel od 29. júla do 4. augusta, sa pravidelne úspešne zasadzuje o ochranu týchto dôležitých členov potravinového reťazca.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: Discovery Channel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa