Najohrozenejší vtáčí druh na Slovensku: Kedysi ich tu žili tisíce, dnes len 37 kusov

2019-10-10 08:00:00 |   |    | 

Drop fúzatý, nazývaný aj drop veľký, sa postupne stal najohrozenejším vtáčím druhom na Slovensku. Tvrdia to ornitológovia zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko. Ako organizácia informuje na sociálnej sieti, tento rok nezahniezdil na Slovensku ani jeden drop, rok predtým tu hniezdili štyri dropie sliepky. Kritický stav potvrdilo aj tohtotýždňové medzinárodné sčítanie dropov v oblasti slovensko-maďarsko-rakúskych hraníc. Na Slovensku napočítali len 37 dropov.



 

Mohlo by ich byť viac, keby sa našiel spôsob, ako farmárov v území viac motivovať k ohľaduplnému hospodáreniu k prírode podobne, ako sa to deje v Rakúsku a Maďarsku,“ zdôraznila SOS/BirdLife Slovensko.

Drop bol kedysi na Slovensku charakteristickým a pomerne hojne rozšíreným vtákom. Na začiatku 20. storočia tu žilo okolo 2 400 jedincov, v roku 1956 už len zhruba 1 160 a po roku 1975 došlo k výraznému rozdrobeniu populácie na málopočetné kŕdle a pravidelný letný výskyt bol obmedzený len na územie Podunajskej roviny.

Početnosť hniezdnej populácie bola koncom 90. rokov odhadovaná na päť až desať samíc, drop sa dostal na pokraj vyhynutia. Úhyny dropov sú najčastejšie zapríčinené predátormi, kolíziami s elektrickými vedeniami, ako aj chemizáciou poľnohospodárstva a rozorávaním trávnych porastov. Drop je tiež citlivý na vyrušovanie, najmä na tokaniskách a počas hniezdenia.

V Rakúsku a Maďarsku už prijali kľúčové opatrenia - na poľnohospodárskej pôde obnovili rozsiahle trávne porasty, kde môže drop hniezdiť, a podporu pre poľnohospodárov nastavili tak, aby sa im na miestach s výskytom dropa oplatilo hospodáriť šetrne vo vzťahu k životnému prostrediu

Drop sa na Slovensku vyskytuje najmä na území Chráneného vtáčieho územia (CHVÚ) Sysľovské polia pri Bratislave, kde bolo v minulých rokoch možné v zimnom a jarnom období pozorovať kŕdle aj 400 dropov. Väčšinou však na Slovensku nezahniezdia. Polia, na ktorých nachádzajú v zime pokoj, im totiž na jar a v lete na Slovensku neposkytujú vhodné podmienky na vyhniezdenie.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR a SITA
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa