KORONAVÍRUS má aj jedno pozitívum: Boj proti nákaze znížil znečistenie ovzdušia

2020-03-26 08:00:00 |   |    | 

Európska environmentálna agentúra (EEA) vo svojej najnovšej správe v stredu uviedla, že v dôsledku cestovných obmedzení s cieľom zastaviť šírenie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 došlo k zvýšeniu kvality ovzdušia v Európe, píše tlačová agentúra AP.



Podľa správy EEA záznamy potvrdili "výrazné zníženie koncentrácií znečisťujúcich látok v ovzduší - predovšetkým oxidu dusičitého - najmä z dôvodu zníženej premávky a iných (podobných) činností, a to hlavne vo veľkých mestách v rámci opatrení karantén". Oxid dusičitý vzniká predovšetkým pri cestnej premávke. Environmentálna agentúra uvádza, že úroveň znečisťujúcich látok sa v severnom Taliansku, ktoré je epicentrom nákazy koronavírusu v tejto krajine, pohybuje tento mesiac o 21-47 percent nižšie oproti marcu 2019.

Podobný trend zaznamenala EEA aj v iných častiach Európy, kde je nariadená karanténa a izolácia. V španielskych mestách Barcelona a Madrid poklesla v týždni 16.-22. marca úroveň škodlivín o 40-55 percent. Úroveň oxidu dusičitého v portugalskom hlavnom meste Lisabon v rovnakom týždni poklesla o 40 percent.

Zníženú úroveň znečisťujúcich plynov súvisiacich s globálnym otepľovaním v dôsledku opatrení proti šíreniu nového koronavírusu už predtým zaznamenali aj niektoré svetové médiá. Vedci v New Yorku pre BBC povedali, že v porovnaní s minulým rokom emisie oxidu uhoľnatého, ktorý produkujú najmä autá, klesli takmer o 50 percent a oxidu uhličitého zas o päť až desať percent. Tvrdia, že do mája, keď sú emisie oxidu uhličitého väčšinou na vrchole, zrejme zaznamenajú najnižšiu úroveň od čias finančnej krízy spred desiatich rokov. V New Yorku klesla doprava o 35 percent oproti minulému roku. Svoje zistenia uviedli v štúdii pod vedením Columbia University.

"New York má za uplynulý rok a pol extrémne vysoké hodnoty oxidu uhoľnatého. Toto sú tie najčistejšie hodnoty, aké som kedy videla. Je to menej ako polovica toho, čo v marci bežne registrujeme," povedala Róisín Commane z Columbia University.

Analýza pre klimatickú webstránku Carbon Brief predpokladá, že v Číne za dva týždne kleslo využívanie energií o 25 percent. To zrejme bude tento rok viesť k poklesu emisií uhlíka o jedno percento. V Číne aj na severe Talianska sa znížila hodnota oxidu dusičitého, čo pripisujú obmedzeniam v doprave a priemysle.

Rôzne kroky vlád po celom svete pravdepodobne povedú k podobným výsledkom aj v iných krajinách, kde množstvo ľudí pracuje z domu. Obmedzenia ovplyvnia emisie oxidu uhličitého. "Bude záležať na tom, ako dlho bude táto pandémia trvať a aké rozsiahle bude obmedzenie hospodárstva, a to najmä v USA. No myslím si, že táto situácia určite bude mať dopad na globálne emisie," vyhlásila Corinne Le Quéré z University of East Anglia. "Ak to potrvá ešte tri alebo štyri mesiace, určite pocítime zníženie," dodala.

Odborníci zároveň upozorňujú na to, aby politici mysleli pri obnovení ekonomiky aj na životné prostredie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: SITA, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa