Dve fotky, jeden ostrov: Unikátne snímky z vesmíru dokazujú katastrofické následky výbuchu sopky

2020-03-31 08:00:00 |   |    | 

Sopka Taal, ktorá sa nachádza v provincii Batangas približne 66 kilometrov južne od Manily, je druhou najaktívnejšou na Filipínach. V januári opäť prekvapila svojou silou a z domovov vyhnala tisícky ľudí. Unikátne vesmírne zábery ukazujú, ako veľmi erupcia zmenila podobu celého ostrova.



 

Ostrovné Filipíny, ktoré majú približne 22 aktívnych sopiek, ležia v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v oblasti Tichého oceánu, kde je zvýšená seizmická a vulkanická aktivita a vyskytuje sa tam približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

Druhou najaktívnejšou sopkou na Filipínach je Taal, ktorá od roku 1572 vybuchla 33-krát. K poslednej väčšej explózii došlo v októbri 1977. Doteraz najhorší však bol výbuch v roku 1911, ktorý si vyžiadal viac než 1300 obetí na životoch. Začiatkom tohto roka 311-metrová sopka vydesila obyvateľov opäť. 12. januára začala chrliť popol, paru a lávové fontány a jej aktivita si postupne vyžiadala evakuáciu viac ako 235.000 ľudí. Sopka chrlila lávu až do výšky 500 metrov a para obsahujúca popol siahala až do výšky dva kilometre.

V nasledujúcich dňoch a týždňoch celý ostrov pokryla vrstva neobvykle vlhkého, ťažkého popola, ktorý zelené polia a lesy zmenil na nepoznanie. Aj po dvoch mesiacoch pripomínala celá krajina skôr Mesiac než trópy. Dôkazom je fotografia, ktorú 11. marca 2020 zaznamenal systém Operational Land IMager (OLI) zo satelitu Landsat 8. Okrem zopár zelených výbežkov na severe pokrýva popol takmer celý povrch ostrova, vrátane niekoľkých dedín na pobreží.

Vulkanický popol ničím nepripomína látku, ktorá vzniká pri horení dreva, lístia alebo papiera. Tvoria ho totiž drobné ostré kúsky kameňa a skla, ktoré sú tvrdé, abrazívne, mierne korozívne a nerozpúšťajú sa vo vode. Hrubé vrstvy vulkanického popola môžu mať ďalekosiahle následky na rastliny, zvieratá aj ľudí. Ako ukazujú obrázky Landsatu, väčšina vegetácie zahynula, alebo prišla o listy. V prípade Taalu bol popol obzvlášť problematický, pretože najskôr zvlhol a zmenil sa na blato. Následne potom vyschol a stvrdol na čosi ako cement.

Napriek tomu odborníci predpokladajú, že rastliny sa napokon zotavia a znova pokryjú povrch ostrova. Vrstva nového popola potom poslúži ako hnojivo. Katastrofa sa však nedotkla len flóry. Ľudí síce evakuovali, na ostrove však zostalo mnoho kusov dobytka a domácich zvierat. Popol dokonca zasiahol aj tisícky rýb, ktoré chovajú v ohradách v jazere Taal. Erupcia zničila asi 30 percent z nich. Aby udržali ostatné ryby nažive, miestni farmári požiadali vládu o povolenie ísť ich nakŕmiť aj napriek tomu, že platí zákaz vstupu do blízkosti stále aktívnej sopky. Voda sa do jazera v hlavnom kráteri Taalu už vrátila...

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: nasa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa