Vzácny úkaz na posvätnej hore Uluru: Na jednom z najsuchších miest sa objavili vodopády

2020-10-29 00:00:00 |   |    | 

Ayers Rock alebo Uluru je najobjemnejší monolit na svete. Jednoliaty pieskovcový útvar leží v strede austrálskeho kontinentu na domorodom území. Patrí k najsuchším miestam kontinentu, predsa však občas dôjde k jedinečnému úkazu, keď sa tu po daždi objavia vodopády. Takýto úchvatný pohľad nám príroda ponúkla aj nedávno.



 

Skalný útvar Uluru patrí k najznámejším atrakciám Austrálie. Tento pieskovcový monolit ležiaci v Severnom teritóriu je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a je súčasťou národného parku Uluru-Kata Tjuta. Jeho vek sa odhaduje na pol miliardy rokov a pôvodní obyvatelia ho považujú za posvätný.

Ayers Rock vyčnieva nad okolitou rovinatou krajinou o takmer 350 metrov a je jedným z najobľúbenejších turistických cieľov v celej Austrálii. K červenkastému vrchu každoročne zavíta viac než 250.000 návštevníkov. Len málokomu z nich sa ale naskytne možnosť vidieť ho aj s vodopádmi.

Uluru totiž leží v jednej z najsuchších oblastí Austrálie s priemerným ročným úhrnom hrážok len 300 milimetrov. Vodopády sa tam teda objavia skutočne len veľmi výnimočne, podmienkou sú dlhotrvajúce silné dažde. Také zasiahli oblasť minulý týždeň, keď nádhernú Ayers Rock pokrylo niekoľko vodopádov a hora sa tiež vďaka dažďu nádherne sfarbila do odtieňov červenej a hnedej.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa