Čudo z hlbín: Týchto 5 obyvateľov morí a oceánov vás poriadne prekvapí

2020-11-30 12:00:00 |   |    | 

Vo vodách riek a morí žije takmer 28 tisíc druhov rýb. V tomto obrovskom množstve sa ich nájde aj zopár naozaj originálnych - či už výzorom alebo správaním. Toto sú tie najčudnejšie z nich.



 

Opistognathus aurifrons

Rybka na fotografii vyzerá na prvý pohľad pomerne nevinne. No len do momentu, keď si všimnete, čo má v ústach. Sú to ikry, ktoré samček nosí, kým sa nevyliahnu. Čo by nespravil pre bezpečnosť svojich potomkov?

 

Anarhichas lupus

Anglický názov tohto tvora sa dá preložiť ako „Vlčia ryba“ a keď sa mu bližšie pozrieme na zúbky, dôvod je jasný. Báť sa však netreba – hoci ryba dorastá do dĺžky až dva metra, je mierumilovná. Obľubuje úkryty a jaskynky na dne oceánov a živí sa morskými mäkkýšmi.

 

Synanceja bradavičnatá

Táto rybka je úplne opačný prípad. Svojim výzorom pripomína kameň, a tak ju ľahko prehliadnete. Patrí pritom k najjedovatejším tvorom na planéte! Pozor si treba dávať najmä pri koralových útesoch Červeného mora.

 

Papagájovec

Táto rybka patrí na pohľad k tým najkrajším, v skutočnosti je však poriadne nechutná. Niektoré druhy sa totiž chránia počas spánku tak, že sa pokryjú hlienovým obalom. Ten rybu zamaskuje nielen vizuálne, ale aj pachovo, a tak si môže ničím nerušená dosýta oddýchnuť.

 

Žralok Owstonov

Tohto tvora prezývajú aj „živá fosília“ - za milióny rokov sa totiž prakticky nezmenil. Obýva hlboké vody svetových oceánov a dorastá do dĺžky 4 metrov. Ten pravý horor však nastáva, keď zbadá korisť. Podobne ako filmový Votrelec, aj on vtedy čeľusť výrazne vysunie dopredu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa