V Afrike objavili najmenšie žirafy sveta: Nemerajú ani 3 metre

2021-01-14 00:00:00 |   |    | 

Žirafy sú najvyšším suchozemským cicavcom, keď priemerne dorastajú do výšky 5,5 metrov. Vedci v Afrike však skúmajú dva jedince, ktoré nemerajú ani polovicu.



 

Žirafa je najvyššie zviera na svete a jeho prirodzeným prostredím sú výhradne africké savany. Ešte pred pár rokmi bola považovaná za jediný druh rozdelený do niekoľkých poddruhov, v septembri 2016 však vedci zistili, že na svete existujú až štyri samostatné druhy - žirafa južná (Giraffa giraffa), žirafa masajská (Giraffa tippelskirchi), žirafa sieťovaná (Giraffa reticulata) a žirafa severná (Giraffa camelopardalis), ktorá zahŕňa aj žirafu núbijskú (Giraffa c. camelopardalis) ako odlišný, avšak príbuzný druh.

Práve k tomuto druhu patria aj roztomilé malé žirafky, ktoré spozorovali v Afrike. Jedna meria 284,5 centimetra, druhá dokonca len 259 centimetrov. V porovnaní s ostatnými jedincami, ktoré priemerne dorastajú do výšky 5,5 metra, vyzerajú na prvý pohľad ako mláďatá. Majú však výrazne kratšie nohy.

Oba jedince zdokumentovali odborníci spolupracujúci s nadáciami Giraffe Conservation Foundation a Smithsonian Conservation Biology Institute. Samca s prezývkou Gimil spozorovali v ugandskom národnom parku Murchison Falls prvýkrát v roku 2015, keď bol ešte mláďaťom. Tím vedcov sa počas niekoľkých ďalších rokov do parku opakovane vracal a jeho rast zaznamenával meraním i fotografiami. Naposledy bol Gimil videný v júli 2020, keď vznikli aj jeho najnovšie snímky.

Druhým drobcom je Nigel, ktorý žil na súkromnej farme v centrálnej Namíbii a bol počas niekoľkých rokov monitorovaný rovnakým spôsobom ako Gimil. Vedci porovnávaniami fotografií a údajov oboch jedincov dospeli k záveru, že dôvodom ich menšej výšky je tzv. nanizmus. Ochorenie, zapríčenené nedostatkom rastového hormónu, býva obvykle pozorované u ľudí a zvierat v zajatí, vo voľnej prírode je však vzácne. U žiráf doteraz zdokumentované nebolo, predpokladá sa však, že by nemalo ovyplyvniť dĺžku života týchto jedincov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP a Dr. Michael Brown a Emma Wells

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa