Krása, ktorú nič netromfne: 10 prírodných zázrakov sveta

2021-08-23 12:01:00 |   |    | 

Vo svete uvidíte tisíce nádherných stavieb, ktoré postavili ľudia, ale ani jedna z nich sa nevyrovná dokonalosti prírody. Tá je najlepšou majsterkou a dokáže vytvoriť tie najunikátnejšie diela. Dôkazom je tiež desať prírodných zázrakov, ktoré môžete obdivovať v rôznych kútoch zemegule.



 

Serengeti

Národný park Serengeti sa nachádza na severe Tanzánie. Vo svete sa preslávil vďaka organizovaným safari výletov. Nikde na svete nenájdete také miesto, kde by mali zvieratá toľko voľnosti a ničím nerušený priestor pre život. Vďaka tomu sa tam podarilo uchovať pravú divočinu, ktorú túži spoznať toľko dobrodruhov. Serengeti je vyhľadávaný najmä v období presúvania sa viacerých druhov párnokopytníkov. Je fascinujúce sledovať, ako sa tisíce zvierat bok po boku premávajú po tomto národnom parku a hľadajú nový domov na život.

 

Galapápy

Tieto ostrovy lákajú najmä lovcov kuriozít a milovníkov jedinečných zvierat. Kvôli zmene klimatických podmienok sa postupne jednotlivé druhy menili, aby sa prispôsobili novým podmienkam, alebo vyhynuli. Z toho dôvodu sú vo svete čoraz vzácnejšie práve také lokality ako Galapágy, kde sa podarilo uchovať aj viaceré ojedinelé typy zverov. Najznámejšie sú obrovské korytnačky, ale aj plazy, ktoré pôsobia ako potomkovia drakov alebo dinosaurov. Na toto miesto sa dostanete aj pomocou jednodňovej tour z výletnej lode.

 

Amazonský prales

Nielen Amazonský prales, ale aj samotná Amazonka patria k jedinečnostiam tohto regiónu. Najdlhšia a najmohutnejšia rieka na svete vytvorila vo svojom okolí fantastické podmienky pre rozvoj celej oblasti. Nájdete tam vďaka tomu viaceré zaujímavé rastliny a dreviny, ktoré už inde vo svete zmizli. Taktiež sa tam nachádzajú skvelé prírodné podmienky pre zaujímavé živočíchy, ktoré stretnete pri potulkách v tomto regióne. I napriek všetkým zmenám je to stále taký malý raj, ktorý musíte zažiť na vlastnej koži, aby ste ho pochopili.

 

Vodopády Iguazú

Na hraniciach medzi Brazíliou a Argentínou sa nachádza jeden z najdôležitejších vodných divov sveta. Tento veľkolepý systém pozostáva až z vyše 270 menších a väčších vodopádov. Najvyšší z nich meria 82 metrov a byť v jeho blízkosti je tým najfascinujúcejším zážitkom. Keď pocítite pri sebe tú obrovskú energiu, ktorá prichádza z vody, nabije vás to na veľmi dlhé obdobie. Zrazu pochopíte, akú silu má príroda, prečo si ju musíme nielen vážiť, ale aj chrániť a čím je pre nás tak výnimočná.

 

Grand Canyon

Jednou z najvychytenejších turistických zaujímavostí v USA je Grand Canyon. Za jeho vznik vďačíme rieke Colorado, ktorá svojou činnosťou postupne v priebehu miliónov rokov vytvorila toto unikátne dielo. I keď svojimi veľkosťami nepatrí medzi top kaňony sveta, uchváti vás natoľko, že na neho nikdy nezabudnete. Najmä úžasná hra farieb je pre vás dokonalým potešením, ktoré odhalí skrytú krásu tejto zaujímavosti.

 

Veľká koralová bariéra

Zatiaľ čo Serengeti predstavuje najkrajšie miesto na pozorovanie živočíchov na súši, pokiaľ je pre vás atraktívnejší podmorský svet, v tom prípade sa vyberte na výlet k Veľkej koralovej bariére. Tú vytvorili milióny malých organizmov, ktoré sú spojené do nádherných obrazcov a kúskov malej pevniny. Keďže je táto časť dobre chránená a nie je znečistená, môžete tam pozorovať vzácne druhy korytnačiek, rybiek, ale aj delfínov.

 

Antarktída

Zhoršujúce sa životné prostredie sa negatívne podpísalo aj pod stav Antarktídy. I keď sa ľadovce postupne roztápajú alebo rozpadávajú, stále sú veľkým lákadlom pre ľudí. Toto najstudenšie a zároveň aj najsuchšie miesto na svete vám ukáže iný pohľad na divoké živočíchy. V tomto prípade sa pripravte na tučniaky, tulene a ľadové medvede. Pohľad na ne je často okúzľujúci a to vás prinúti toto nehostinné prostredie milovať. Taktiež tam môžete absolvovať rôzne výlety a dostať sa tak bližšie k divokej prírode.

 

Mount Everest

K najväčším prírodným zázrakom nepochybne patrí aj najvyšší vrch sveta. Mount Everest leží na hraniciach Nepálu s Tibetom. Jeho zdolávanie sa v ostatných rokoch stalo vyhľadávanou atrakciou. No kvôli tomu to tam počas lepšieho obdobia bez preháňania vyzerá ako v uliciach slávnych miest. Stovky turistov chcú pokoriť jeho vrchol, aby sa tak mohli pochváliť pred svojimi priateľmi. No mnohí neuvažujú o tom, ako náročné to v skutočnosti je a akú záťaž to znamená pre organizmus, ale aj psychiku horolezcov.

 

Ha Long Bay

Vietnam prichádza so silným tromfom v podobe zátoky s Ha Long Bay. Tá je známa vďaka desiatkam malých ostrovov, ktoré sú olemované vysokými útesmi. Niektoré z nich sú opustené, ale môžete sa tam vydať na výlet loďou a preskúmať ich. Často sa tam nachádza divočina, ale aj jazierka či jaskyne. Tento raj vás nikdy neomrzí a budete sa tam musieť vracať znova, aby ste objavili iné zákutia.

 

Sahara

Najväčšia horúca púšť na svete sa nachádza v severnej časti Afriky. Predstavte si, akú veľkosť má dokopy USA. No a presne na tak rozľahlej ploche sa nachádza aj Sahara. Zatiaľ čo Mount Everest vás naučí pokore a preverí vaše odhodlanie, na tomto mieste si siahnete na dno svojich síl a budete mať pocit, že ste sa ocitli uprostred magického, ale miestami desivého miesta. Vysoké duny a skryté oázy ukazujú nádheru tohto miesta a odhaľujú jeho nebadanú rozmanitosť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images / Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa