Sedem najkrajších jaskýň sveta: Magický svet ukrytý v hlbinách

2021-09-20 13:20:00 |   |    | 

Príroda si necháva niektoré svoje tromfy dobré ukryté. Stačí sa ísť prejsť do podzemia, kde sa vám odhalí úplne iný a tajuplný svet. I z toho dôvodu patria jaskyne medzi najvyhľadávanejšie turistické atrakcie. Na chvíľku sa ponoríme do ich krásy a obdivujme to dokonalé divadlo, ktoré pre nás pripravili. Či sú ľadové, morské alebo plné stalagmitov a stalaktitov, stále budú pre vás príjemným prekvapením.



 

Ľadová jaskyňa Eisriesenwelt, Rakúsko

Urobte si prvú zastávku hneď u našich susedov. V Rakúsku nájdete jednu z najkrajších ľadových jaskýň, ktorá je zároveň najväčšou sprístupnenou na svete. Eisriesenwelt vznikla vo vápencovom masíve. V podzemí ju vytvára až 42 kilometrov chodníkov a tie najstaršie vrstvy majú už tisíc rokov. Touto lokalitou preteká aj rieka Salzach, ktorá jej dodáva krásnu atmosféru. V podzemí je veľmi dobrá izolácia, vďaka ktorej sa dnu nedostane teplo ani počas horúcich letných dní. Ľad sa preto netopí, ale naopak každým rokom vytvára bohatšiu výzdobu. V tomto majú Rakúšania obrovskú výhodu napríklad oproti našej Demänovskej ľadovej jaskyni, ktorá sa už vplyvom otepľovania roztápa. Prehliadka trvá niečo vyše hodiny a najkrajšou zastávkou je ľadový palác.

 

Jaskyne Carlsbad, USA

Titul najnavštevovanejšej americkej jaskyne patrí Carlsbadu v Novom Mexiku v náročnom teréne, kde však ávštevníkom výrazne zjednodušuje presun výťah. V interiéri na vás čaká nádherná výzdoba. Kvaple dosahujú výšku dospelého človeka. Najkrajšia časť sa nachádza v Hlavnej sále. Na dĺžku má jaskyňa viac ako kilometer, ale nie je sprístupnená v celom rozsahu. Napriek tomu sa dostanete do tej časti, ktorá má najkrajšiu výzdobu. V Carlsbade ponúkajú niekoľko typov prehliadok. Okrem hlavného okruhu sa tam dostanete aj do náročnejšej časti pre fyzicky zdatných návštevníkov. Najzaujímavejšie sú prehliadky na svitaní a pri západe slnka, počas ktorých budete sledovať kŕdle prilietajúcich a odlietajúcich netopierov, ktoré tam našli svoj domov.

 

Modrá jaskyňa, Taliansko

Nádhernú jaskyňu nájdete aj na Capri. Táto talianska kráska síce nemá bohatú výzdobu, ale ostatných pretromfne nádherným sfarbením. Keď sa totiž dostanete dnu a obzriete sa smerom k vchodu, tak sa zrazu celý strop zafarbí do nádherného modrého odtieňa. Za tento unikátny jav vďačíme hneď dvom faktom. V jaskyni sa nachádza priezračne čistá voda a odraz od nej je potom intenzívnejší. Druhým dôvodom je samotný otvor, ktorý neprepúšťa veľa svetla. Navyše pod ním pod hladinou je ďalší, cez ktorý taktiež prechádzajú slnečné lúče. A práve tie sa postarajú o intenzitu modrého odtieňa. Do jaskyne sa dostanete len na menších člnoch, ktoré pohodlne prejdú cez vstup. Počas letných mesiacov je tam veľká premávka a budete si musieť pri vchode počkať.

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa, Slovensko

Zo zoznamu najkrajších jaskýň nemožno vynechať aspoň jednu slovenskú zástupkyňu. V našej krajine sa nachádza pomerne vysoký počet sprístupnených podzemných priestorov. Z nich najvýnimočnejšie miesto nájdete v Revúckej vrchovine. Ochtinskú aragonitovú jaskyňu objavili v roku 1954 a ihneď ju zaradili medzi európske unikáty. Jej výzdoba totiž vznikla vďaka cennému minerálu aragonitu. Ten má podobu dlhých kryštálikov, ktoré tam vyrastajú na viacerých miestach. V takomto prevedení a hustote zastúpenia ho nenájdete nikde inde na svete. Preto jaskyňu zapísali aj do prírodného dedičstva UNESCO a stala sa vyhľadávaná medzi odborníkmi.

 

Vatnajökull, Island

Island nám prináša niekoľko prírodných unikátností. Jednou z nich je aj jaskyňa Vatnajökull, ktorá má kompletne ľadovú výzdobu. Zaujímavosťou je, že každý rok je jej podoba iná. Keď totiž prídu letné mesiace, začne sa topiť. Až v zime tam opäť vznikne ľadová prikrývka, ktorá vytvorí takýto nezvyčajný tunel. Do jaskyne sa dostanete so sprievodcom a musíte mať so sebou kvalitnú obuv aj na klzké povrchy. S ním spoznáte tie najzaujímavejšie miesta, napríklad kde pod ľadom ešte stále preteká nezamrznutý vodopád. Niektorí tento prírodný unikát prezývajú aj „jaskyňa z rozprávky Frozen“.

 

Mramorová jaskyňa, Čile

V Patagónii nájdete ďalšiu z unikátnosti. Tunajšia jaskyňa má totiž kompletne celá mramorovú výzdobu. Nádherné tieňovanie nechá lepšie vyniknúť členité steny. V niektorých úsekoch sa sfarbujú do modra, pretože sa na nich odráža hladina. Odtieň vo veľkej miere ovplyvňuje aj aktuálna časť dňa a ročné obdobie. Preto pri každej návšteve môže vyzerať trochu inak. Mramorovú jaskyňu nájdete na krásnom jazere a dostanete sa do nej člnom.

 

Waitomo, Nový Zéland

Novozélandská jaskyňa poteší najmä romantikov. Jej podzemný systém je podľa odborníkov starý 30 miliónov rokov. I keď má zaujímavú výzdobu, nie je najväčším magnetom na návštevníkov. Tá hlavná časť sa nachádza v jaskyni so svietiacimi červami. Keďže je tam stále dokonalá tma, celý priestor osvetľujú len tieto malé živočíchy. Nachádzajú sa najmä na strope, takže budú vyzerať ako nočná obloha. Uvidíte ich aj v časti s riekou, po ktorej sa budete plaviť na väčšom člne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa