Fascinujúce prírodné divadlo: Etna chrlí lávu (VIDEO)

2021-08-30 12:00:00 |   |    | 

Sopka Etna na talianskom ostrove Sicília je najaktívnejšou v Európe a v súčasnosti dokonca aj vo svete. Už od februára opakovane chrlí lávu a mrak popola stúpa do výšky niekoľkých kilometrov.



 

Sicília, to sú krásne pláže, bohatá história a Etna, ešte stále aktívna sopka nachádzajúca sa vo východnej časti ostrova asi 40 kilometrov od mesta Catania a 50 od Taorminy. Poloha pri pobreží budí dojem, akoby sa vzdúvala priamo z mora. Sopka má päť hlavných kráterov a rozkladá sa na ploche 1.190 kilometrov štvorcových. V jej okolí žije približne pol milióna ľudí.

Sopka sa už odpradávna spája s rôznymi poverami. Podľa jednej z nich vraj Etnou zavalil kráľ všetkých bohov Zeus nebezpečného obra so stovkou dračích hláv Tyfóna, preto odtiaľ dodnes šľahajú plamene a ozývajú sa strašné zvuky.

Pôvodne rímske meno Aetna bolo prevzaté z gréckeho aitho (horieť), prípadne z fenického attano, ktoré pravdepodobne znamenalo pec. Domáci sopku nazývajú po sicílsky Mongibeddu alebo po taliansky Mongibello, teda krásna hora.

Etna je zapísaná na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO a patrí k turistami vyhľadávaným miestam. Tamojšie kancelárie ponúkajú desiatky výletov, z ktorých si môžete vybrať, ako sa na ňu dostanete. Dá sa vyšliapať pešo, alebo sa vyviezť lanovkou. Vrchol sopky je nebezpečný, pretože je stále aktívna. Pozrieť si na vlastné oči vyvierajúcu lávu je však zážitkom, na ktorý sa nezabúda.

Obvykle sú erupcie Etny pomerne pokojné, v roku 1669 však došlo k obrovskej katastrofe, keď lávové prúdy najskôr zničili najmenej desať menších dedín a potom aj celú západnú časť Catanie. Podobná situácia znova nastala aj v novembri 1928, keď Etna takmer úplne vymazala z povrchu zemského obec Mascali.

Od konca roku 2011 aktivita Etny neutíchla a stratovulkán sa obyvateľom pripomína mračnami dymu nad vrcholom. Dôsledkom je často všadeprítomný prach, no inak erupcie našťastie nie sú ničivé a pre ľudí žijúcich v okolí väčšinou nepredstavujú hrozbu.

Tento rok je Etna mimoriadne aktívna. Prvýkrát ožila 18. februára a počas niekoľkých týždňov chrlila pri početných erupciách lávu a popol. Letisko v meste Catania muselo začiatkom apríla dočasne prerušiť prevádzku. 19. mája potom vybuchli naraz sopky Etna aj Stromboli a dominanta Sicílie chrlila lávu aj koncom júla, v polovici augusta a cez víkend, ako vidno na videu.

Séria erupcií dokonca zmenila podobu Etny, ktorá je najvyššou činnou sopkou v Európe. Kvôli neustálej aktivite - vytekajúcej a chladnúcej láve - sa jej výška mení, napríklad v roku 1981 merala viac o takmer 21 metrov. Severovýchodný kráter vtedy dosiahol rekordnú výšku 3.350 metrov nad morom, no v dôsledku zosuvov klesla v roku 2018 jeho výška na 3.326 metrov.

Teraz o niekoľko desiatok metrov vzrástol kráter na juhovýchodnom úbočí. Najmladší a najaktívnejší kráter Etny dosiahol rekordnú výšku 3.357 metrov nad morom. „Vďaka analýze a spracovaniu družicových snímok sme zistili, že juhovýchodný kráter je teraz oveľa vyšší než jeho starší brat, severovýchodný kráter, ktorý bol 40 rokov nesporným vrcholom Etny," uviedli vedci z talianskeho Národného inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu (INGV).

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa