Päť prírodných zaujímavostí, ktoré by ste nemali prehliadnuť na Cypre

2022-05-16 07:30:00 |   |    | 

Cyprus patril počas ostatných rokov k našim obľúbeným letným destináciám. Dostali ste sa tam s cestovnou kanceláriou, ale vďaka pravidelným letom ste si mohli zorganizovať aj samostatnú dovolenku. Popri potulkách po úžasných plážach nezabúdajte ani na krásu prírodu, ktorá sa nachádza v širokom okolí.



 

Roklina Avakas

Za jeden z top prírodných zázrakov v krajine pokladajú roklinu Avakas, ktorá pripomína slávny Veľký kaňon v USA. Nachádza sa približne 16 kilometrov od známeho mesta Pafos a vznikla vďaka rieke, ktorá tadiaľ pretekala. Uvidíte tam pestrú faunu a flóru a tešiť sa môžete aj na niekoľko endemitov. Celková dĺžka rokliny a teda aj turistického chodníka je tri kilometre, okolité skaly dosahujú miestami výšku 30 metrov. Pripravte sa na to, že túra je určená skôr pre skúsených turistov. Problematické sú šmýkajúce sa kamene, ktoré si vyžadujú určitý kumšt. Ostatní sa môžu prísť pozrieť aspoň k jej začiatku, odkiaľ uvidíte krásnu prírodu. Najvhodnejšie obdobie na návštevu rokliny je jar a jeseň, pretože v lete sú tam veľké horúčavy a dochádza k fyzickému vyčerpaniu turistov. V tomto ročnom období si radšej naplánujte veľmi skorú rannú túru.

 

Pieskové duny Limassol

Duny a púšť by ste zrejme na Cypre nečakali. Desať kilometrov od Limassolu si však užijete aj takúto prírodnú zaujímavosť. Podľa odborníkov vznikla vďaka veternému počasiu, ktoré tam panuje. Ponúka ideálne podmienky pre hniezdenie vtákov - počas migrovania prichádzajú k dunám a tam si vytvárajú provizórne hniezda. V okolí rastie niekoľko zaujímavých rastlín, preto je často vyhľadávaná aj medzi botanikmi. Piesok má navyše ochrannú úlohu, pretože vďaka nemu nevzniká erózia a nehrozí, že by sa poškodila tunajšia pôda. I keď tam často chodia na výlety ľudia na džípoch, vôbec sa to neodporúča. Svojím nezodpovedným správaním môžete púšť zničiť.

 

Cape Greco

Počas skúmania cyperskej prírody nezabúdajte ani na pobrežie. Odporúčame najmä nádhernú oblasť Cape Greco, kde sa dá prechádzať po útesoch aj kúpať. Celé toto pobrežie je známe priezračne čistou vodou. Počas pekných slnečných dní vraj dokonca pod vodou dovidíte až do 40 metrov. Jej teplota sa pohybuje od 16 do 28 stupňov, počas celého roka si tam teda môžete aspoň namočiť nohy a trochu si oddýchnuť. Pokiaľ patríte medzi vášnivých potápačov, práve v Cape Greco si vychutnáte najpestrejší podmorský svet. V blízkosti sa nachádza tiež kostol, pri ktorom údajne vyviera posvätná a zázračná voda. O pár metrov ďalej si v priebehu pekných dní užite krásne miesta na piknik a lavičky na posedenie.

 

Millomeri

Najvyšší vodopád na ostrove sa nazýva Millomeri a pôvodne sa nachádzal na dobre utajenom mieste, ktoré našli len skutoční fajnšmekri. Pre podporu turizmu však chodník zjednodušili a lepšie sprístupnili, vďaka čomu je už teraz jednou z najnavštevovanejších prírodných atrakcií v krajine. Trasa k nemu nie je vôbec náročná a vhodná je tiež pre rodiny s deťmi a starších ľudí. Počas krátkej vychádzky príjemným terénom sa môžete pokochať okolitou prírodou.

 

Afroditina skala

Pri Cape Greco uvidíte aj jedno legendárne miesto, ktoré sa neodmysliteľne spája s Cyprom. Je ním skala v blízkosti pobrežia, kde sa vraj narodila bohyňa Afrodita. Ak túžite po večnej kráse a mladosti, mali by ste okolo nej desaťkrát preplávať. Dávajte si však pozor, pretože voda pri nej býva divoká a mohli by ste si ublížiť. Priamo pri skale je potom nádherná piesočná pláž, ktorá ponúka skvelé miesto na oddych.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa