Domodedovo a Šeremeťjevo končia: Ľudia rozhodli o nových názvoch moskovských letísk

2018-12-07 16:00:00 |   |    | 

Dve medzinárodné letiská v Moskve budú premenované - Šeremeťjevo bude niesť meno romantického básnika a prozaika Alexandra Puškina a Domodedovo bude pomenované po vedcovi Michailovi Lomonosovovi. Informovala o tom agentúra AFP. Vyplýva to z výsledkov hlasovania v celoštátneho ankete Veľké mená Ruska, do ktorej sa zapojilo 5,5 milióna ľudí. Jeho výsledky zverejnili ruské médiá v utorok.



Pokiaľ ide o ďalšie z moskovských letísk - Vnukovo -, v jeho prípade sa bude konať ešte druhé kolo hlasovania, ale všetko nasvedčuje tomu, že vyhrá návrh, aby sa volalo po leteckom konštruktérovi Sergejovi Koroľovovi.

Hlasovanie o zmene názvov 47 letísk v krajine sa konalo od 1. októbra do 1. decembra. Hlasovanie iniciovali Ruská historická spoločnosť, Spoločnosť ruskej slovesnosti, Ruská geografická spoločnosť a Ruská spoločnosť vojenskej histórie. Z výsledkov hlasovania okrem iného vyplýva, že letisko v meste Mineraľnyje Vody na Kaukaze bude pomenované po ďalšom romantickom básnikovi, Michailovi Lermontovovi, a letisko v Magadane po ruskom bardovi Vladimirovi Vysockom.

Letisko v Simferopole dostane meno po maliarovi Ivanovi Ajvazovskom a Nižný Novgorod bude mať letisko Valerija Čkalova. Letisko v Južno-Sachalinsku bude zasa pomenované po dramatikovi Antonovi Čechovovi, letisko v Murmansku po cárovi Mikulášovi II., ktorého spolu s rodinou v roku 1918 zavraždili boľševici, a vo Voroneži bude po novom letisko cára Petra I.

Kým manažmenty letísk plány na ich premenovanie privítali, ruský historik Anatolij Razumov túto iniciatívu kritizuje. V rozhovore pre denník Moskovskaja pravda uviedol, že v Rusku sa zrodila "absurdná tradícia premenúvania" a nahrádzania zaužívaných názov. Podľa jeho názoru to "zaváňa sovietskymi časmi," keď "sme mali ulice, cesty i slepé uličky pomenované po Kalininovi a Kirovovi, a teraz s takou istou tvrdohlavosťou začíname krajine vracať Puškina". Razumov poukázal aj na to, že premenúvanie letísk sa rieši v krajine, kde "do mnohých lokalít nie je dotiahnuté ani plynové, ani elektrické vedenie", ale namiesto toho sa "riešia vymyslené problémy". "Naše letiská podľa môjho názoru majú dobré názvy, ktoré nevyžadujú náhradu," uviedol Razumov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Ilustračné
Foto: Pixabay
Zdroj: TASRt

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa