Otvorili Ramonovo letisko (FOTO): Ryanair sem bude lietať z Bratislavy

2019-01-22 12:00:00 |   |    | 

Izrael v pondelok slávnostne otvoril svoje nové medzinárodné letisko. Ramonovo letisko sa nachádza v púštnej oblasti na juhu krajiny. Má prispieť k posilneniu cestovného ruchu pri neďalekom Červenom mori a slúžiť ako núdzová záloha pre Letisko Bena Guriona pri hlavnom meste Tel Aviv. Lietať sa sem bude aj z Bratislavy.



 

Na otvorení nového letiska v Eilate sa zúčastnil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý tam pricestoval historicky prvým letom. Zo začiatku bude Ramonovo letisko vybavovať iba vnútroštátne lety z Tel Avivu a Haify, ktoré prevádzkujú izraelské spoločnosti Arkia a Israir. Neskôr sem budú presunuté aj nízkonákladové charterové lety, ktoré v súčasnosti lietajú na medzinárodné letisko Uvda, ležiace zhruba 60 kilometrov od Ejlatu. Letisko tak budú využívať aj Slováci, letiaci do Izraela s Ryanairom (z Bratislavy, Budapešti aj Prahy) alebo Wizzairom (z Viedne a Budapešti).

Letisko na svojej webovej stránke uvádza, že ročne bude schopné odbavovať spočiatku maximálne dva milióny pasažierov, avšak do roku 2030 zväčší svoju kapacitu na 4,2 milióna pasažierov ročne. Disponuje 3,6 kilometra dlhou pristávacou, resp. vzletovou dráhou a parkovacím priestorom pre deväť širokotrupových lietadiel.

Ramonovo letisko leží približne 18 kilometrov od izraelského červenomorského letoviska Eilat a neďalekého jordánskeho prístavu Akaba. Nebude tak len vstupnou bránou do Izraela, ale predpokladá sa, že letisko budú využívať aj návštevníci obľúbených jordánskych atrakcií Wadi Rum a Petra, či dokonca turisti v oblasti Taba na egyptskom polostrove Sinaj. Predpokladá sa, že tieto turistické destinácie bude s letiskom spájať kyvadlová doprava.

Aktuálne sa však na internetovej stránke Ramonovho letiska spomínajú len spôsoby prepravy do Eilatu. Najvýhodnejší bude autobusový spoj, ktorý bude jazdiť každých 15 minút a pasažierov prepraví do centra mesta rovnako za štvrť hodinu. Drahšou alternatívou budú taxíky, kde sa výsledná cena odvíja nielen od vzdialenosti, ale tiež od času, počtu pasažierov a množstva batožiny. K dispozícii bude aj požičovňa áut, ktorej stánok nájdete priamo v príletovej hale.

V letiskovom termináli budú mať cestujúci k dispozícii duty free obchod, zmenáreň aj informácie. Jeho architektonický dizajn pochádza z dielne Mann Shinar Architects a bol navrhnutý tak, aby podčiarkol prirodzenú krásu údolia Timna, kde sa letisko nachádza.

Výstavba letiska sa začala v roku 2013 a náklady dosiahli v prepočte 395 miliónov eur. Letisko je pomenované po Ilanovi Ramonovi, prvom izraelskom astronautovi, ktorý zahynul v roku 2003 počas katastrofy raketoplánu Columbia, a jeho synovi Assafovi, vojenskom pilotovi, ktorý zahynul v roku 2009 počas cvičného letu.

Cestovný ruch je pre židovský štát významným zdrojom príjmov. Tie v roku 2017 dosiahli 5,8 miliardy dolárov. Vlani navštívilo Izrael rekordných 3,6 milióna turistov - najmä zo Spojených štátov, Ruska, Francúzska, Nemecka a Británie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Ramon Airport Eilat / Amir Mann Ami Shinar Architects & Planners Ltd
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa