Drony budú musieť mať svoje štátne poznávacie značky

2019-06-13 16:00:00 |   |    | 

Drony dostanú štátne poznávacie značky (ŠPZ) a ich majitelia budú musieť zložiť skúšku. Desaťtisíce ľudí si budú musieť zaregistrovať drony a skladať prostredníctvom online testov skúšku zameranú nielen na ich ovládanie, ale aj na znalosti z meteorológie. Okrem toho budú musieť dokázať, že poznajú pravidlá, ktoré používanie bezpilotných lietajúcich prostriedkov upravujú.



Európske nariadenie, ktoré má od budúceho roku zvýšiť bezpečnosť pohybu dronov v ovzduší, nie je namierené len na novo kupované stroje. Návšteve úradov sa zrejme nevyhnú ani tí, ktorí si dron kúpili v minulosti a ktorí ho chcú aj v budúcnosti používať. „Tým Európska komisia stanovila až dvojročný odklad, dokedy musia svoje stroje vybaviť ŠPZ,“ uviedol pre Mladú frontu Dnes viceprezident Aliancie pre bezpilotný letecký priemysel Jakub Karas.

V dôsledku klesajúcich cien sa štvor- a viacvrtuľové stroje držia v posledných rokoch na špičke predaja medzi elektronickými výrobkami. „Ročne predávame tisícky týchto výrobkov, hlavnou sezónou sú Vianoce,“ uviedla hovorkyňa internetového obchodu Alza.cz Patricie Šedivá. V porovnaní s vlaňajškom sa týchto diaľkovo ovládaných zariadení predáva o 28 % viac.

V Česku sa bude musieť upraviť predovšetkým zákon o civilnom letectve z roku 1997. Pokiaľ by sa zmeny dotýkali aj ďalších rezortov, museli by sa upraviť aj ďalšie zákony. Uviedol to riaditeľ prevádzkovej sekcie Úradu pre civilné letectvo Vítězslav Hezký. Úrad, ktorý v Česku vykonáva dohľad nad leteckou prevádzkou, sa pripravovanou zmenou zaoberá už dlhšie ako rok.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa