Katastrofa letu 001 na Zlatých pieskoch: Knihu o najznámejšom páde pokrstili popolom z lietadla

2019-11-13 08:00:00 |   |    | 

Popolom z havarovaného lietadla Iľjušin IL-18 OK-NAB, ktoré sa zrútilo na bratislavských Zlatých pieskoch 28. júla 1976 so 79 pasažiermi a členmi posádky, pokrstili v sobotu novú knižnú novinku Katastrofa letu 001 od autora Davida Púchovského.




Krst a vydanie prvej knihy o najznámejšej nehode dopravného lietadla v histórii Československa, z ktorej prežili len traja ľudia, sa uskutočnili počas 27. ročníka Medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka v bratislavskej Inchebe.

"Tým, že dodnes nebola spracovaná téma tohto pádu – najznámejšej leteckej nehody v Československu, tak som sa rozhodol o tom napísať knihu a čitatelia v nej nájdu výber žánrov, pretože napríklad začínam reportážne o tom, aké lietanie bolo v tom čase, v 70. rokoch. Potom prechádzam k lietadlu, k jeho technickému stavu, či to bolo dobré lietadlo, či bolo poruchové. A mojou obľúbenou časťou sú príbehy pasažierov. Mám tam okolo 35 príbehov, ktoré posúdili pozostalí," povedal pre TASR autor knihy.  

Na samotnom krste knihy sa zúčastnili okrem bežných návštevníkov knižného veľtrhu rodiny pozostalých, ako aj svedkovia a záchranári.

"Spracovať a napísať knihu trvalo rok, ale písanie bolo v tej poslednej fáze, a to približne štvrť roka. Čiže tých zvyšných deväť mesiacov bolo o učení sa o tom, aké bolo lietanie vtedy. Mal som dobrého mentora, kapitána Ladislava Kellera. Je odborníkom na nehody, bývalý pilot, takže ma do tej problematiky uviedol. A, samozrejme, dlhší čas zabrala aj návšteva archívov v Prahe a v Bratislave, naskenovať dokumenty, stovky až tisíce strán, a doma študovať a študovať," priblížil Púchovský. V knihe sa nachádzajú aj fotografie z archívu TASR, pričom niektoré snímky tohto konkrétneho lietadla neboli nikdy publikované.

Najznámejšia letecká tragédia v Československu si vyžiadala 76 ľudských životov. V letné dopoludnie roku 1976 nikto z oddychujúcich dovolenkárov na jazere Zlaté piesky netušil, že počas niekoľkých sekúnd sa stanú svedkami nečakaného pádu lietadla Československých aerolínií a následných zúfalých snáh zamestnancov z letiska o záchranu tých, ktorí mohli pád prežiť. Komunistický režim nikdy verejne nepublikoval závery vyšetrovacej správy. Pozostalí dodnes netušia, čo sa odohrávalo v kokpite počas posledných sekúnd letu nad Bratislavou. Zmes článkov a svedectiev vydaných po roku 1989 priniesla aj pravdivé, aj konšpiračné teórie.

Na území SR sa stali vrátane havárie na Zlatých pieskoch tri veľké letecké havárie. Najväčšia letecká katastrofa v histórii Slovenska a bývalého Československa sa stala v roku 1966. Lietadlo bulharskej spoločnosti TABSO po vzlietnutí zachytilo vrcholce stromov a narazilo do Sakrakopca neďaleko bratislavskej Rače. O život prišlo 74 cestujúcich a osem členov posádky. Jedna z najväčších povojnových leteckých katastrof v bývalom Československu sa stala v roku 1956. Pri havárii zahynulo 21 dôstojníkov československej armády.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Juraj Pucher, EASYFOTO TASR - Ivan Kríž
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa