V Paname budujú novú linku metra: Tunel prerazia popod najslávnejší prieplav

2020-02-25 08:00:00 |   |    | 

Nová linka metra v hlavnom meste Panamy povedie tunelom prerazeným popod tamojší prieplav medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Oznámili to panamské úrady, uviedla tlačová agentúra AP.




Projektový riaditeľ Agustin Arias informoval, že v rámci širšieho infraštruktúrneho projektu s nákladmi štyri miliardy dolárov (3,68 miliardy eur) bolo zvolené riešenie prekonania prieplavu pomocou tunela namiesto pôvodne očakávaného vedenia trate po moste. Jediná tunelová rúra, rozdelená na dve polovice, bude mať priemer 13 metrov.

Pôjde o prvý takýto tunel pod Panamským prieplavom. Šéf správy tejto vodnej cesty Ricaurte Vásquez vyjadril minulý týždeň obavy, že výstavba metra môže ovplyvniť jej vlastný investičný program.

Očakáva sa, že práce na novej, tretej linke panamského metra, ktorá bude obsluhovať západné predmestia metropoly, sa začnú v najbližších týždňoch po tom, ako projekt odsúhlasí úrad generálneho kontrolóra.

Generálny riaditeľ metra Héctor Ortega povedal, že uskutočniteľnosť výstavby tunela bola predmetom skúmania vyše tri mesiace. Minister verejných prác Rafael Sabonge vysvetlil, že projekt tretej linky metra tak nebude prepojený s výstavbou štvrtého mosta ponad prieplav, o čom sa rozhodlo predovšetkým s cieľom zamedziť zdržaniam pri rozširovaní siete metra. Posudzované boli aj technické faktory a možnosť poškodenia tretích strán.

Kontrakt na výstavbu spomínaného mosta získalo čínske konzorcium, zatiaľ čo tretiu linku metra má postaviť juhokórejská spoločnosť. Samotné rozšírenie metra s odhadovanými nákladmi 2,5 miliardy dolárov (2,3 miliardy eur) má byť financované prostredníctvom japonského úveru.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa