Dopravný prostriedok budúcnosti: Modulárne vozidlo môže byť autobusom aj dodávkou

2020-10-06 00:00:00 |   |    | 

Nemecké stredisko pre letectvo a kozmonautiku (DLR) predstavilo svoj návrh vozidla budúcnosti. Najväčšou výhodou konceptu s názvom U-Shift je to, že sa vie prispôsobiť v podstate akýmkoľvek potrebám.



 

Výskumníci z DLR predstavili prvý prototyp U-Shift v Štuttgarte na septembrovej konferencii automobilového sektoru Bádensko-Württemberska. Táto spolková krajina poskytla na projekt 12 miliónov eur a výsledkom je modulárne vozidlo budúcnosti na prepravu ľudí alebo tovaru.

Myšlienka U-Shiftu je v podstate jednoduchá – vytvoriť vozidlo, ktoré je absolútne prispôsobivé a dokáže fungovať prakticky nepretržite. Základom je hlavná jednotka v tvare U, ktorá je veľkosťou porovnateľná s dodávkou. Obsahuje všetky technické komponenty a systémy potrebné pre autonómne cestovanie. V súčasnosti je ovládaná diaľkovo, v budúcnosti však bude schopná jazdiť úplne bez ľudského ovládania. Kvôli maximálnemu zníženiu nákladov by mala dokázať fungovať 24 hodín denne.

Ku nej sa jednoducho pripojí kabína, ktorú treba prepraviť. Pre ľudí napríklad slúži "autobus" so siedmimi pevnými a jedným sklápacím sedadlom, kde veľké dvere s integrovanou rampou zabezpečujú bezbariérový prístup. Alternatívou je napríklad nákladná kabína, ktorá poskytne priestor pre štyri europalety, predajný stánok alebo trebárs karavan či výklad.

Vedci chcú teraz pomocou prototypu získať skúsenosti so systémom, ktorý využíva vymeniteľné kabíny. Diskutujú tiež s laikmi - o tom, ako naplniť ich potreby a priania a akým spôsobom si vedia predstaviť fungovanie U-Shiftu v bežnom živote. Už do roku 2024 by mal byť pripravený plne automatizovaný prototyp schopný dosiahnuť rýchlosť približne 60 kilometrov za hodinu.

S modulovým konceptom U-Shift sme spravili veľký krok k transformácii dopravy“, vyjadril sa už teraz Karsten Lemmer, člen predstavenstva DLR pre energiu a transport.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Deutsches Zentrum fuer Luft- und Raumfahrt e. V.

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa