Zásobovalo mesto počas blokády, teraz z neho odletelo posledné lietadlo: Letisko Tegel sa zatvára

2020-11-15 00:00:00 |   |    | 

Píše sa rok 1948, je krátko po druhej svetovej vojne a Nemecko práve zažíva ďalšiu krízu. Krajina je rozdelená do štyroch sektorov: francúzskeho, britského, amerického a sovietskeho. Takisto je na štyri zóny rozdelené aj hlavné mesto krajiny, Berlín. Mesto je však enklávou, ktorá je obklopená sovietskou zónou, a práve odlišná ideológia ZSSR a západných spojencov túto situáciu komplikuje. V júni 1948 sovietske velenie odstrihne západné sektory mesta od elektriky a potravín a izolovalo od okolitého sveta cez dva milióny ľudí.



 

Krízový štáb a západní spojenci okamžite spúšťajú letecký most, ktorým Berlín zásobujú základnými životnými potrebami. A práve v tomto čase je rozhodnuté o vybudovaní nového letiska, Tegelu, ktorý bol postavený za rekordné 2 mesiace. Po dlhých 12 rokov bolo letisko používané ako vojenské. Až v januári 1960 bolo sprístupnené pre civilnú prevádzku a stalo sa hlavným letiskom Západného Berlína.

Po zjednotení Nemecka v roku 1990, pripadlo mestu aj letisko Berlin-Schoenfeld, ktoré slúžilo Východnému Nemecku. Práve pád železnej opony a zjednotenie Nemecka prispelo k nárastu leteckej dopravy, pre ktorú bol Tegel príliš malý. Bolo teda potrebné nájsť novú lokalitu pre centrálne letisko, ktoré bude obsluhovať celý Berlín.

Už v roku 1996 padlo rozhodnutie, že nové letisko vznikne pri Schoenfelde. Stavebné práce začali v roku 2006 a s otvorením nového letiska sa počítalo na konci roka 2010. Stavbu ale sprevádzali viaceré technické problémy a oficiálneho otvorenia sa letisko dočkalo až 31. októbra 2020.

Po 60 rokoch komerčnej prevádzky tak odletelo 8. novembra 2020 z berlínskeho Tegelu posledné lietadlo. Išlo o stroj spoločnosti Air France, ktorého destináciou bol francúzsky Paríž. Výber spoločnosti nebol náhodný, práve francúzsky národný dopravca uskutočnil aj vôbec prvý komerčný let v roku 1960. Ďalšou symbolikou voľby francúzskej spoločnosti bol aj fakt, že Tegel sa nachádzal vo francúzskom sektore rozdeleného mesta. Zo začiatku tiež slúžil ako vojenské letisko práve pre francúzske letectvo.

Pôvodné plány rozlúčky mesta z letiskom museli byť kvôli pandémii COVID-19 značne obmedzené. Akcie pre verejnosť sa nemohli uskutočniť a verejnosť sa nedostala ani na vyhliadkovú terasu, ktorá bola vyhradená pre novinárov a pozvaných hostí. Ľudia tak odlet posledného lietadla sledovali aspoň z rôznych miest metropole.

Tegel však ale naďalej ostáva ako rezervné letisko. Povolenie k prevádzke je platné až do mája 2021, svetlá sa ale symbolicky zhasínajú už dnes.

 

Autor: Matěj Stošek

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa