V Nemecku otvorili nové letisko za vyše 10 miliárd, má byť najmodernejšie v Európe

2020-11-20 08:01:00 |   |    | 

Európa má nové letisko. Vzhľadom na niekoľkoročné meškanie a prebiehajúcu krízu otvorilo bez veľkých osláv svoje brány letisko Willyho Brandta v Berlíne. Pozrite sa, na čo sa môžete tešiť.



 

Nové medzinárodné Letisko Berlín-Brandenburg (BER) začali stavať v roku 2006 a slúžiť verejnosti malo už od novembra 2011. Termín dokončenia letiska, ktoré má byť najmodernejšie v Európe a tretie najväčšie v Nemecku - po Frankfurte nad Mohanom a Mníchove, však už viackrát odložili, za čo si Berlín vyslúžil riadnu hanbu.

Najväčší škandál priniesol rok 2012, keď krátko pred slávnostným otvorením odhalili inšpektori tisícky chýb v konštrukcii a tiež problémy s protipožiarnym zabezpečením. Výsledkom bolo zvýšenie nákladov na projekt (namiesto pôvodných štyroch miliárd sa teraz hovorí o desiatich) a ďalšie meškanie.

Výstavba letiska sa nepáčila ani ekologickým aktivistom, ktorí proti nej ostro protestovali. „Naším cieľom je paralyzovať letisko a masívne narušiť jeho otvorenie. Je nemysliteľné, aby sa v čase klimatickej krízy otváralo nové obrovské letisko," citovala agentúra DPA jednu z hovorkýň iniciatívy Zostaňme na zemi.

Napriek tomu sa cestujúci napokon dočkali. Už 21. októbra otvorili na letisku BER vládny terminál, ktorý bude slúžiť pre lety prezidenta, kancelárky a ministrov. Zároveň pôjde o novú vstupnú bránu Berlína pre návštevy zahraničných štátnikov, ktorí doteraz využívali Letisko Berlín-Tegel, ležiace severozápadne od centra Berlína.

Práve zastarané letiská Tegel a Schönefeld má nahradiť nové BER. Prvé už 8. novembra uzavreli, Schönefeld zatiaľ slúži ako terminál 5 nového letiska, určený najmä nízkonákladovým aerolinkám. Výhľadovo sa však počíta aj s jeho uzavretím, keď bude dokončený terminál 3, priamo napojený na hlavný terminál.

Pôvodne sa tak malo stať okolo roku 2030, vzhľadom k aktuálnej kríze však budúcnosť letiska zostáva neistá. Nie veľmi pozitívna je však aj prítomnosť. Hoci nové letisko oficiálne funguje od 1. novembra, terminál 2 s ročnou kapacitou 6 miliónov pasažierov zostáva zatvorený, aby letisku ušetril pol milióna eur mesačne.

Letisko Berlín-Brandenburg je situované na juhovýchodnom okraji metropoly. Oficiálne je pomenované podľa bývalého západonemeckého kancelára a dlhoročného starostu Západného Berlína Willyho Brandta. Jeho citát „Ak by som mal povedať, čo je podľa mňa okrem mieru najdôležitejšie, potom by som odpovedal, že sloboda“ zdobí terminál 1.

Ten je srdcom nového letiska. Má ročnú odbavovaciu kapacitu 25 miliónov pasažierov a s konkurenciou chce bojovať aj silnou infraštruktúrou. Letisko má priame napojenie na diaľnicu, jazdia k nemu mestské, regionálne i štátne vlaky, ako aj autobusy. Linka metra však zatiaľ chýba.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Flughafen Berlin Brandenburg

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa