Mužovi sa počas letu stratila batožina: Po 12 rokoch za ňu dostane vyše milióna

2021-01-15 14:00:00 |   |    | 

Nigérijský obchodník Oriji Prince Ikem zažil v roku 2007 skutočnú nočnú moru. Počas letu do Číny sa stratila jeho batožina, v ktorej mal vyše jeden a pol milióna dolárov. Teraz sa po dlhých rokoch konečne dočkal spravodlivosti.



Oriji Prince Ikem cestoval v roku 2004 s leteckou spoločnosťou Emirates z nigérijského Lagosu do čínskeho Kantonu s medzizastávkami v Dubaji a Hongkongu. V príručnej batožine mal 1,63 milióna dolárov (1,34 milióna eur) v hotovosti - 700 tisíc dolárov bolo jeho, zvyšných 930 tisíc patrilo inému obchodníkovi. Obnos mal slúžiť na nákup tovaru v Číne.

Ikema podľa jeho slov ešte pred odletom kontaktovali zamestnanci aeroliniek a údajne naliehali, aby im dal svoju batožinu do opatery, pretože u nich bude vo väčšom bezpečí. Muž sa spočiatku zdráhal, napokon však v obave, že zmešká let, batožinu zamestnancom odovzdal. Už ju viac nikdy neuvidel.

Hoci Ikem dostal dve visačky s číslom kufrov, nepodarilo sa ich lokalizovať a podľa zistení policajných vyšetrovateľov nikdy neopustili Lagos. Obchodník po stratenej batožine celých dvanásť rokov intenzívne pátral nielen v metropole Nigérie, ale aj na kantonskom a dubajskom letisku. Bohužiaľ neúspešne.

A tak sa začal kolotoč vzájomného obviňovania. Podľa leteckej spoločnosti Emirates bola za stratu zodpovedná handlingová spoločnosť Nigerian Aviation Handling Company, ktorá zabezpečuje všetku manipuláciu s batožinou na letisku Muratalu Muhammada v Lagose.

Sudca Muslim Hassan však rozhodol v prospech žalobcu a potvrdil, že za batožinu pasažierov je zodpovedná letecká spoločnosť. Emirates tak musia Ikemovi vyplatiť stratených 1,63 milióna dolárov plus 50 miliónov nigérijských nair (cca 105 tisíc eur) ako odškodné za „nevýslovné útrapy a stratu zárobku“.

Hovorca leteckej spoločnosti vyhlásil, že sa odvolajú.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa