Železnica v arktickom ľade - extrémne ľudské úsilie

2021-06-15 16:00:00 |   |    | 

Kanada je krajinou, ktorá sa môže pýšiť svojou vlakovou dopravou. Napríklad kanadská pacifická železnica patrí dlhodobo k snom mnohých chlapcov, ktorých láska k vláčikom pretrvala až do dospelosti. My si však tentokrát povieme o inej trati, ktorá je o niečo extrémnejšia.



 

Železnica nesie názov Ontario Northland a jej druhý názov „arktický polárny expres“ vás utvrdí v tom, že rozhodne nie je pre bábovky. Aj odľahlé osady severného Ontária je z času na čas potrebné zásobovať, čo bol hlavný dôvod, prečo sa naši predkovia do výstavby železničných tratí vôbec púšťali. Zanechali nám tak dedičstvo, ktoré je síce praktické, ale o ktoré je potrebné sa starať. A práve údržba je v zimnom období až nepredstaviteľne náročná.

Trať Ontario Northland sa budovala začiatkom 20. storočia, pričom hlavným cieľom bol ekonomický rozvoj oblastí okolo jazier Timiskaming a Nipissing. Išlo o to, aby boli osady okolo týchto jazier prepojené infraštruktúrou s civilizáciou na juhu provincie. Výstavba trate však mala aj ďalšiu výhodu v tom, že pri nej našli zásoby drahých kovov - zlata, striebra, medi a niklu. Vďaka dostupnosti po železnici bolo aj jednoduchšie začať v oblasti ťažiť drevo.

Televízna stanica Viasat Explore uvedie nový dokumentárny seriál s veľavravným názvom Železnica v arktickom ľade, ktorý divákov prevedie životnými osudmi ľudí, ktorí sa rozhodli spojiť s ontárijskou železnicou svoj pracovný ako aj súkromný život. Nikto totiž nevie, či a kedy sa vráti z nebezpečnej misie, ktorou sa v ľadovej pustatine stáva napríklad aj „obyčajné“ riadenie vlaku. V miestach, kde teploty klesajú pod -40 stupňov Celsia, je totiž už samotné prežitie neisté. A ak sa dostanete do cieľa aj s celým vlakom, je to určite dôvod na oslavu.

V zimnom Ontáriu však krutosť počasia nezažijú len posádky vlakov, ale napríklad aj vlakoví inšpektori a v neposlednom rade skupiny robotníkov a opravárov, ktorí musia v rekordnom čase opraviť zničenú trať, a to aj v prípade, že im počasie práve nepraje. A na zmrznutej tundre je neustále čo opravovať, takže chlapi na začiatku tuhej zimy už snívajú o jari a o tom, aby prišla čo najskôr.

My môžeme osudy zamestnancov kanadskej železnice pozorovať z pohodia domova už na začiatku leta. Premiéra šesťdielneho seriálu začína na Viasat Explore už 16. júna o 21:45.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Viasat Explore
Zdroj: Viasat Explore

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa