Bratislava sa dočkala novej autobusovej stanice: Prvé zábery zvnútra, bude to paráda!

2021-09-29 08:01:00 |   |    | 

Bratislava sa dočkala - na Mlynských nivách vo štvrtok otvoria novú autobusovú stanicu, a tak bude hlavné mesto konečne vítať domácich aj turistov na úrovni. Pozrite na ten krásny interiér!



 

Projekt komplexu Nivy je kombináciou medzinárodného autobusového terminálu, nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy. Zelená strecha ponúkne bežeckú dráhu, zóny na cvičenie či piknik, komunitnú záhradu aj detské ihriská. Pri budove bude fungovať aj prvá automatizovaná parkovacia cykloveža v Bratislave.

 

Moderné služby

Nová autobusová stanica v hlavnom meste bude letiskového typu s 36 nástupiskami (z toho 25 pre regionálne a 11 pre medzinárodné a diaľkové spoje), siedmimi výstupiskami a 86 stojiskami pre autobusy s bezbariérovým prístupom. Okrem kamerového systému tu bude na bezpečnosť dohliadať strážna služba. Štátna polícia tu bude mať aj svoju menšiu pobočku.

Na terminál sa po otvorení cestujúci dostanú nepretržite, 24 hodín denne sedem dní v týždni. Priestory stanice budú v podzemí, na prvom podzemnom podlaží. Cestujúci môžu priamo na tomto podlaží zájsť aj do obchodov, drogérie či do prevádzok s rýchlym občerstvením.

Využiť môžu úschovňu batožiny, informačné pulty, rodiny s deťmi aj miestnosti na prebaľovanie a dojčenie. Chýbať nebude ani chill-out zóna s lavičkami, ktoré ponúknu až 80 miest na sedenie s možnosťou nabíjania telefónov, či bezplatnú wifi sieť v celom priestore stanice," informuje investor na webe komplexu Nivy. Na stanici bude deväť LCD TV panelov, veľká LED stena letiskového typu a niekoľko samoobslužným dotykových kioskov. Vďaka nim bude mať verejnosť prehľad o príchode a odchode autobusov.

 

Moderná tržnica priamo v meste

Na druhom podlaží prináša Nivy centrum do Bratislavy priestor pre novú unikátnu gastrozónu. Koncept modernej tržnice plnej kvalitných lokálnych produktov od overených farmárov dopĺňajú v Tržnici Nivy klasické food courty, kaviarne, reštaurácie a obchody s čerstvými potravinami. Aj napriek nepriaznivej situácii pre reštauračný segment má Tržnica Nivy ambíciu priniesť v krátkom čase naozaj bohatú ponuku lokálnych a čerstvých potravín, ale aj reštauračných prevádzok.

 

Zelená strecha plná príjemných zákutí na oddych

Samotná strecha Nív je doslova zážitkom. 134 vzrastlých stromov, desiatky rastlín na verejne prístupnej streche dopĺňa bežecký okruh dlhý 550 metrov, 2 workoutové cvičiská, grilovacia zóna či komunitná záhrada, ale aj množstvo lavičiek a oddychových kútov s USB nabíjačkami. Rodiny s deťmi si môžu užiť jedinečné ihrisko s motívom slnečnej sústavy.

 

Pešo, bicyklom i autom

Na stanicu sa bude dať dostať pešo, bicyklom i autom. Pre vjazd autom do Nivy centra bude potrebné použiť hlavný kruhový objazd prístupný z ulice Mlynské nivy, ktorý vodičov nasmeruje na parkovisko na druhom podzemnom podlaží. "Odtiaľ sa vyvezú ľudia výťahom na -1. podlažie priamo do priestorov autobusovej stanice alebo travelátorom," spresnil investor. Ak cestujúci prišli pešo, do Nivy centra môžu vojsť ktorýmkoľvek vstupom z Páričkovej, z Mlynských nív či zo Svätoplukovej.

"Na autobusovú stanicu sa dostanú 14 výťahmi a dvomi eskalátormi, ktoré sú rozmiestnené po celom centre. Ak sa budú chcieť dostať na stanicu mimo otváracích hodín centra, treba použiť vchod od Nivy Tower," spresnil developer.

 

Otvárajú vo štvrtok

Denná kapacita novej autobusovej stanice v komplexe Nivy v Bratislave, ktorý pre verejnosť otvoria vo štvrtok (30. 9.), je 20.000 cestujúcich a 1100 spojov. Maximálna kapacita terminálu však môže byť až päťnásobne väčšia. V utorok to oznámil generálny riaditeľ autobusového dopravcu Slovak Lines Pavol Labant. Táto spoločnosť bude spravovať stanicu najbližších 40 rokov.

Autobusovú stanicu, ktorá už vo štvrtok bude slúžiť cestujúcim, zaradil Labant medzi tie najmodernejšie vo svete, a to nielen pre cestujúcich, ale aj dopravcov. "Možno viac namotivujeme ľudí používať autobusovú dopravu. Priamo do obchodného centra sa totiž môžu dostať z okolitých miest a obcí a vybaviť si veci na pošte, nakúpiť v potravinách či stráviť voľný čas s deťmi," povedal Labant. Deklaruje, že všetci významní dopravcovia budú na stanicu jazdiť.

 

Stanica v číslach

Výstavba sa začala v máji 2017 prácami na administratívnej budove Nivy Tower, ktorá je aktuálne so svojou výškou 125 m najvyššou budovou na Slovensku. Asanačné práce na mieste starej autobusovej stanice na Mlynských nivách sa začali v októbri 2017 a dokončili v januári 2018. Funkciu doterajšej autobusovej stanice plní náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave. Posledný spoj z tejto stanice odchádza v stredu o 2.30 h do Prahy.

Na projekte Nivy centra pracovalo v priemere 700 pracovníkov denne.

Projektanti odpracovali za celú dobu projektu viac ako 200 000 hodín.

Na 24 žeriavoch odpracovali žeriavnici celkom 93 255 hodín.

Obvod stavebnej jamy Nivy centra mal skoro 1 km, jej hĺbka bola 12,3 metra. V čase výstavby bola stavebná jama Nív najväčším výkopom v strednej Európe.

Na výstavbu Nív bolo použitých

146 414 m3 betónu,

1 090 652 m káblov,

215,5 km rúr,

17 850 m2 dlažby z prírodného kameňa,

11 600 m2 dlažby gres,

28 kusov stromových stĺpov, z ktorých najťažší váži až 5 ton.

Budova Nivy centra je cez vzduchotechniku zásobovaná celkovo približne 1,2 miliónmi m3 vzduchu za hodinu, len samotná autobusová stanica 60 000 m3 vzduchu za hodinu.

 

EŠTE VIAC FOTOGRAFIÍ NOVEJ STANICE NÁJDETE V GALÉRII.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Ján Zemiar,
Video: Topky/Maarty
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa