Londýn sa dočkal, pre verejnosť otvárajú novú linku metra (FOTO)

2022-05-23 08:00:00 |   |    | 

Dlho očakávaný úsek železničnej trate s predbežným názvom Crossrail, ktorá bude spájať mesto Reading s grófstvom Essex cez centrum Londýna, sprístupnia verejnosti 24. mája. Oznámila to organizácia Transport for London (TfL), ktorá má na starosti väčšinu dopravnej siete v britskej metropole. TASR správu prevzala z denníka Evening Standard.



 

Tento "ohromujúci" projekt v hodnote 20 miliárd libier, ktorý bol neskôr premenovaný na Elizabeth Line, zmení sieť verejnej dopravy v Londýne, zvýši jej kapacitu o desať percent a podporí návrat k bežnému životu po koronavírusovej pandémii, uviedla vo vyhlásení TfL.

Novú linku by mali pre verejnosť otvoriť pred oficiálnymi oslavami "platinového jubilea" britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá usadla na trón pred 70 rokmi. 96-ročná panovníčka sa už v utorok 17. mája nečakane zúčastnila na slávnostnom otvorení linky, ktorá bola pomenovaná práve po nej.

Trať bude mať tri úseky - západný medzi Readingom a Paddingtonom s odbočkou na letisko Heathrow, stredný medzi Paddingtonom a Abbey Wood a východný medzi Liverpool Street a Shenfieldom.

Centrálna časť trasy zahŕňa desať veľkolepých nových staníc, pričom niektoré, ako napríklad Liverpool Street, Tottenham Court Road a Paddington, veľkosťou prekonávajú už exisujúce. Stanica Bond Street však ešte nie je hotová a vlaky ňou budú ešte istý čas počas roka prechádzať bez zastavenia.

Celkovo 70 deväťvozňových súprav za miliardu libier bude v strednej sekcii jazdiť každých päť minút od 6.30 do 23.00 h šesť dní v týždni. Výstavba novej linky sa začala v máji 2009 na zastávke Canary Wharf za účasti vtedajšieho britského premiéra Gordona Browna a vtedajšieho londýnskeho starostu Borisa Johnsona.

Práce mali byť hotové už v roku 2017. Súčasný londýnsky starosta Sadiq Khan, ktorý sa skúšobne previezol po novej trase už v januári, v stredu uviedol, že Elizabeth Line bude predstavovať "svetovú triedu". "Je to najvýznamnejší príspevok do našej dopravnej siete za uplynulé desaťročia," dodal.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa