Výlet po Slovensku: Pribylina – miesto, kde „zastal čas“

2014-09-10 09:00:00 |   |    | 

Múzeum liptovskej dediny sa nachádza vo východnej časti Liptova, neďaleko Liptovského Hrádku. Zasadenie tohto múzea do prírodného prostredia je skutočne skvostné. Pri širšom pohľade totiž budete mať ako na dlani Vysoké a Nízke Tatry zároveň.



 

Tradičný skanzen predstavuje život na Slovensku

 

No nielen tým sa toto múzeum líši od ostatných. Miestne objekty sú totiž postavené podľa stredovekého sídla,  podobné mestečká mali v minulosti množstvo práv a výsad. Jadro tvorí goticko – renesačný kaštieľ, pôvodom z Parížoviec a je najstarším zachovaným zemianskym sídlom na Liptove. Datuje sa do 14. až 16. storočia a spája sa s osobou Mateja Korvína a jeho syna Jána. Druhou nemenej vzácnou architektonickou pamiatkou je ranogotický kostol Panny Márie, z dnes už zatopenej obce Liptovská Mara. Na stenách kostola sa zachovali fragmenty pôvodných malieb zo 14. a 15. storočia.

Medzi ďalšie skvosty, ktoré tu nájdete, patrí aj statická expozícia historickej Považskej lesnej železnice (nachádza sa v hornej časti areálu) a mlyn. Drevené obytné a hospodárske stavby reprezentujú ľudové staviteľstvo a remeselné obyvateľstvo. Nájdete tu však aj budovu základnej školy prenesenú z Valaskej Dubovej, obce ležiacej na prelome Oravy a Liptova. Jedná sa o jednotriednu školu s bytom učiteľa, a keďže učitelia sa v minulosti mnohokrát venovali včelárstvu, sú tu mnohé včelárske potreby a v ovocnej záhrade školy dokonca včelín a historické úle. Z obce Malužíná tu bola situovaná budova vozárne. Tá slúžila na prenocovanie furmanov, povozníkov a samozrejme koní.

Maloroľnícky dom predstavuje objekt v ktorom v minulosti žilo mnoho Liptákov. Títo ľudia sa venovali drobnému gazdovstvu, pestovaniu na poli a chovu dobytka. Dom pochádza z Likavky a sú v ňom situované krosná na tkanie kobercov z textilného odpadu. Zaujímavou expozíciou je aj želiarsky dom z Černovej. Ten v minulosti fungoval ako výčapníctvo a pohostinstvo. Časť domu fungovala ako obchodík, kde sa dali kúpiť najpotrebnejšie potraviny.

Keď vám už po toľkom skúmaní a prehliadaní minulosti začnú „vyhrávať hudci“ v bruchu, môžete využiť ponuku bufetu s názvom Zvonica, kde nájdete nielen oku lahodiace špeciality domácej kuchyne. Vašich najmenších iste zaujme oslík a koník, ktorí obývajú spoločnú ohradu za niekoľkými drevenicami. Vedľa nich nájdete aj drevené ovečky slúžiace ako sedačky. Zaujímavosťou je aj drevená šmykľavka či plátno, kde sa môžete vyfotografovať ako zbojnícky kapitán Juraj Jánošík.

Ak rozmýšľate múzeum navštíviť, nemusíte si dávať pozor či je múzeum otvorené. Nezatvárajú ho totiž vôbec. Navštíviť ho môžete ktorýkoľvek deň v týždni, v časoch, ktoré nájdete na oficiálnej stránke liptovského múzea. Aj dostupnosť autom je veľmi dobrá. Dostanete sa sem výjazdom z diaľnice pri Liptovskom Hrádku, skanzen je situovaný za obcou Pribylina v smere Podbanské. Možnosť dopravy je aj autobusovými spojmi z Liptovského Hrádku, Liptovského Mikuláša či Tatier.

Chcete zažiť pravú, nefalšovanú historickú atmosféru? Tak potom určite navštívte liptovské múzeum v Pribyline, veď o historickej vierohodnosti tejto pamiatky svedčí aj skutočnosť, že sa tu natáčal veľkofilm o Alžbete Báthoryovej.

Ak sa na výlet do skanzenu žiaľ nedostanete, pozrite si aspoň fotky v našej fotogalérii.

Zdroj/autor: liptovskemuzeum.sk, Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa