Zrekonštruovaný Fabkovie dom v obci Brehy ukazuje, ako kedysi miestni žili

2016-10-03 08:00:00 |   |    | 

V zástavbe starších, či novších rodinných domov v obci Brehy neďaleko Novej Bane zaujme už na prvý pohľad malý domček so slamenou strechou a belasou fasádou. Fabkovie domu, ktorý obec pred rokmi kúpila v schátranom stave, sa podarilo miestnym vdýchnuť nový život. Dnes v ňom návštevníci nájdu malú ukážku toho, ako sa kedysi na Brehoch žilo.



 

Ako priblížila Mária Fialová z občianskeho združenia Brežan, v ktorom roku presne bol dom postavený nie je známe, no hovorí sa, že má do 250 rokov. Na pohľad malý domček tvorí pitvor a dve menšie izby. "Pitvor a kuchyňa boli postavené najprv. Neskôr bola pristavená ďalšia izba," priblížila Fialová s tým, že v pitvore bolo pôvodne otvorené ohnisko, na ktorom sa aj varilo. "Neskôr sa z pitvora vytvorili prieduchy, aby bola vyhrievaná aj izba," dodala s tým, že až neskôr v nej pribudla pec. V minulosti dom pravdepodobne aj vyhorel. "Keď sme odkryli trámy pod omietkou, tak boli zhorené," dodala Fialová.

Pri rekonštrukcii sa snažili použiť pôvodné materiály aj pôvodné techniky. Strecha je slamená, na tento účel si dokonca vysadili vlastnú raž. Omietky sú hlinené, robené z hliny, konského hnoja, piesku a sečkovice, čo je slama narezaná na sečkovici. Dlážka v pitvore je hlinená, v ostatných dvoch izbách je drevená. Predchádzajúci majiteľ domu ich totiž zalial betónom. Fasáda je belasá, takúto farbu mal dom aj v minulosti. Do vápna sa totiž kedysi dávala modrá skalica, alebo svetlička na bielizeň.

Dom dostal meno po posledných majiteľoch, ktorí tu žili. Miestni ho zariadili dobovým nábytkom. Nechýbajú ukážky miestneho kroja, dobové obrazy svätých či náradie a pomôcky využívané v minulosti v každodennom živote. Zaujímavosťou je napríklad drevená soľnička pochádzajúca ešte z roku 1918. Obec Brehy bola kedysi známa hrnčiarstvom. Keďže pred krátkym časom tu otvorili múzeum pripomínajúce túto časť histórie, vo Fabkovie dome sa rozhodli priblížiť bežný život Brežanov. "Zamerali sme sa na to, že ukážeme, čo ženy robili v domácnosti. Doniesli sme sem tkáčsky stav, praslicu, kolovrat," dodala Fialová.


 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa