Čičmianske perníkové chalúpky

2011-02-17 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V kotline Strážovských vrchov sa v najvyššie položenej obci v Žilinskom okrese, skoro pri prameni rieky Rajčianky, rozprestiera prírodné múzeum Čičmany.



Obec Čičmany je zaujímavá unikátnou starobylou architektúrou, pre ktorú sú typické maľované zrubové drevenice.

Aby sa táto kultúra zachránila a uchovala aj pre ďalšie generácie, bola časť obce v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. V obci sa dodnes pestujú ľudové tradície.

Technikou nazývanou geometrická ornamentika tu ženy vyšívajú nielen obrázky a obrusy, ale i prekrásne kroje.

V Čičmanoch je národopisná expozícia, do ktorej patrí barokovo-klasicistický kaštieľ a barokový kostol Nájdenia sv. Kríža.

Na zachované unikátne drevené domčeky s ornamentálnou výzdobou možno natrafiť v dolnej časti dediny. Jednoduché ornamenty, pripomínajúce cukrovú polevu na perníku, boli nanášané bielym vápnom, ktoré malo zároveň konzervačnú a ochrannú funkciu. Perníková geometrická výzdoba je stará asi dvesto rokov.

Z pôvodných približne 1 500 obyvateľov v malebnej dedinke dnes žije okolo 250. Môžu sa však pochváliť pre turistov príťažlivou prírodou, ktorá je celoročne ideálnym miestom oddychu i atrakcií.

História dedinky Čičmany, ktorej názov znamená Vrchovany, teda osada v horách, siaha až do 13. storočia, ale s ozdobnými maľbami stien domcov obyvatelia začali len pred dvesto rokmi. Pri ochrane dreva sa autori malieb inšpirovali jednoduchými vzormi výšiviek miestnych ľudových krojov.

V dvoch najzachovalejších čičmianskych domcoch sa nachádzajú expozície, ktoré dokumentujú život v slovenských horách. V Radenovom dome nájdete všeobecnú expozíciu, dokumentujúcu spomínanú históriu Čičmian. V dome číslo 42 (Gregorovce a Petrášovce) je zasa expozícia ukazujúca život veľkej rodiny.

Prírodné terény v okolí Čičmian poskytujú ideálne podmienky pre rôznorodú turistiku, horskú cykloturistiku, zjazdové lyžovanie, beh na lyžiach ako aj pešiu turistiku. Vďaka svojim vhodným termickým podmienkam je vrch Javorinka vyhľadávaným miestom paraglajdistov.

 

Objekty ľudovej architektúry Čičmany
Čičmany 137
013 15, pošta Rajecká Lesná
Tel.: 0918 187 683

 

 

Zdroj/autor: cicmany, pmza, drom

VIDEO Čičmany



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: pmza.sk

Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa