Nádherné múzeá v prírode: V Žilinskom kraji môžete navštíviť až štyri skanzeny

2019-09-02 12:00:00 |   |    | 

Žilinský kraj oplýva množstvom známych, ale aj menej známych kultúrnych pamiatok. Závisí iba od turistu, či navštívi hrad, zámok alebo skanzen. Múzeá v prírode a Prírodné rezervácie ľudovej architektúry predstavujú jedinečné doklady o vývoji ľudstva v prírode a v tomto kúte Slovenska ich môžete nájsť až štyri.



 

Skanzen Jahodnícke háje pri Martine

Múzeum slovenskej dediny je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Skanzen Jahodnícke háje sa nachádza v srdci nádhernej turčianskej prírody, situovaný je iba pár kilometrov od centra Martina.

Expozícia podáva obraz tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života obyvateľov oblastí severozápadného Slovenska v období druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia. Na jednom mieste reprezentuje tradičnú architektúru Oravy, Kysúc, Turca a Liptova, a to v podobe hospodárskych, sakrálnych a obytných pamiatok. Uskutočňujú sa tu mnohé nakrúcania filmov, svadby  a tiež slávnostné podujatia, napríklad Mikulášsky deň, Vianočný deň či remeselnícke dielničky pre deti.

Jahodníky sa oplatia navštíviť kvôli pokoju, ktorým dýchajú. Prostredie múzea v prírode je neopakovateľným zážitkom najmä počas leta a jesene, kedy je do neskorých večerných hodín krásne osvetlené slnkom. Vstupné do múzea je symbolické a platí sa hneď pri vstupe, kde je možné odparkovať auto. Nájdete tam aj menšie občerstvenie a predajňu suvenírov, ktoré dokonale zapadajú do starodávneho štýlu miestnej architektúry. Prechádzka pomedzi staré obytné a hospodárske domčeky v obkolesení nádhernej lúky je dokonalým pôžitkom pre každého turistu.

 

Skanzen Kysuckej dediny - Vychylovka

Malá učupená dedinka na Kysuciach láka priaznivcov starobylých domčekov, ktoré boli vsadené do horského prostredia lúk a lesíka. Hlavným dôvodom vybudovania Múzea kysuckej dediny bola záchrana vzácnych objektov ľudovej architektúry z obcí Riečnica a Harvelka, ktoré mali byť výstavbou vodného diela Nová Bystrica zatopené. Postupne sa do MKD premiestňovali obytné a hospodárske budovy, technické a sakrálne stavby z viacerých kysuckých obcí.

Vychylovka je typická pre svoju úzkorozchodnú úvraťovú železničku, ktorá kedysi slúžila v lesíku na ťažbu dreva, dnes je atrakciou pre deti a ich rodičov. Premáva po areáli múzea pomedzi drevené domčeky typické pre kysucký región.

V múzeu v prírode nájdete hospodárske, technické, obytné a sakrálne stavby, ale aj sezónne obydlia pre pastierov, tzv. cholvárky. Centrum dediny tvorí  Kaplnka Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou, krčma z obce Korňa a najstarší obytný dom z roku 1806 z Oščadnice. Expozícia je pre návštevníkov zaujímavá svojim tichým prostredím, rozľahlým areálom a krásnou okolitou prírodou.

 

Vlkolínec

V  odľahlej dedinke Vlkolínec v okrese Ružomberok už bol snáď každý a ak nie, treba to napraviť. Táto uzavretá dedinka na vrchu kopca je zapísaná do svetového zoznamu UNESCO pre svoju jedinečnosť v podobe kompaktne zachovanej drevenej stredovekej dediny, ktorá je na mieste svojho pôvodného vzniku.

Ku skanzenu vedie kľukatá a nespevnená cesta, kde sa dve autá len s ťažkosťami obídu. Stojí však za to. Na odľahlom mieste, kde odvšadiaľ vidieť iba vrcholky Fatry a nič viac, je v lone prírody posadených množstvo kultúrnych a architektonických pamiatok. Okrem obytných budov tu nájdete aj sakrálne pamiatky, studne a hospodárske objekty.

Prechádzka po Vlkolínci vás prenesie do iného sveta, kde ešte nejazdili autá a ľudia žili menej materiálnym životom ako dnes. Vlkolínec je najkrajšou a najhodnotnejšou prírodnou rezerváciou ľudovej architektúry.

 

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

V odľahlom prostredí hôr sa nachádza aj Múzeum oravskej dediny, vsadené do nádhernej prírody okolitých Tatier - Roháčov. V atraktívnom prostredí plnom lyžiarskych svahov sa nachádza skanzen, ktorý reprezentuje tradičnú kultúru, architektúru a bývanie tejto oblasti.

Múzeum je rozčlenené na tri časti - Bobrova raľa, Dolnooravský rínok a Zamagurská ulica. Nájdete tu mnohé drevené zrubové domčeky, dom bezzemka, remeselníkov a sakrálne pamiatky typické pre túto oblasť. Cez areál preteká zurčiaci potok, ktorý dodáva s lavičkami celej oravskej dedinke príjemnú atmosféru.

V jednotlivých domčekoch si môžete pozrieť nielen, ako žili naši predkovia v minulosti, no taktiež vás zaujmú ukážky pôvodného remeselníctva ako napríklad práca s drevom alebo keramikou. Súčasťou prehliadky je aj pohostenie v jednej z dreveníc.

Všetky Múzeá v prírode sú pre turistov mimoriadne atraktívne. Ukrývajú vzácne poklady v podobe života, akým žili naši predkovia.

Autor: © Zoznam/Natália Bosáíková, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa