Múzeum ľudovej architektúry

2010-10-13 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na okraji Bardejovských kúpeľov na severovýchode Slovenska stojí Múzeum ľudovej architektúry, najstarší skanzen na Slovensku.



Jeho dominantou sú dva drevené kostoly prenesené z dediny Zboj a z blízkej obce Mikulášová. Prvú expozíciu múzea v prírode na Slovensku otvorili pre verejnosť v roku 1965 v Bardejovských kúpeľoch.

Skanzen je najstarším zariadením svojho druhu na Slovensku. Na ploche 1,5 ha je v parkovej a záhradnej úprave - etnoparku rozmiestnených 24 expozičných objektov, ktoré prezentujú ľudovú kultúru a staviteľstvo dvoch etník: slovenského a rusínskeho obyvateľstva, žijúceho v regióne horného Šariša a severného Zemplína. Pochádzajú z 19. a 20. storočia a typologicky patria k dreveným stavbám karpatského typu.

Ku architektonickej dominante, drevenému kostolu z Mikulášovej-Niklovej, pribudol neskôr drevený kostol zo Zboja v Bukovských vrchoch. Oba gréckokatolícke kostoly sú skvelou ukážkou sakrálnej architektúry.

Okrem obytných domov so stodolami tu umiestnili aj objekty s technickým zariadením: kováčsku vyhňu, sušiareň ovocia, vrták na vŕtanie drevených vodovodných rúr hnaný vodným pohonom či valchu na výrobu súkna.

Návštevu múzea spestrujú organizované podujatia, napríklad Deň remesiel, Popoludnie s folklórom, Hrnčiarska nedeľa, Prehliadka rusínskeho a šarišského folklóru a podobne.

 

 

Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry
Šarišské múzeum
086 31 Bardejovské Kúpele
Tel.: 054 / 472 2072

 

Zdroj/autor: Dajama, muzeumbardejov, drom

VIDEO Ľudová architektúra na Slovensku - skanzeny

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa