Šternberk - mesto s príchuťou rozmanitosti

2012-01-11 15:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Mestečko Šternberk patrí k turisticky atraktívnym oblastiam strednej Moravy a Olomouckého kraja. Leží približne 20 kilometrov od Olomouca a disponuje unikátnymi historickými a nevšednými prírodnými skvostami. K životu v meste neodmysliteľne patria historické preteky rýchlych automobilov na trati s príznačným menom ECCE HOMO. Vďaka Múzeu hodín nezostanú sklamaní ani milovníci vedy a techniky.



Potulky mestom a okolím prinášajú nezabudnuteľné zážitky a rozširujú obzor

Pri túlaní sa mestom nevynechajte prehliadkovú trasu Expozícia času, ktorá je známa aj ako Múzeum hodín. Ak si chcete ujasniť otázky týkajúce sa vzniku nekonečného vesmíru, ste na správnej adrese.

Dozviete sa množstvo informácií o jedinom spravodlivom kráľovi na svete - veličine menom čas. Zoznámite sa so svetovými kalendármi, najrozmanitejšími hodinami či vplyve času na ľudské bytie, kultúru a život celej spoločnosti.

V prípade, že veda a technika nie sú pre vás tým pravým lákadlom, vydajte sa na objavovanie prírodných a historických skvostov mesta. Okrem samotného hradu Šternberk sa oplatí navštíviť Chrám Zvestovania Panny Márie, bývalý barokový kláštor, radnicu, malý nemocničný kostolík či Morový stĺp. Prechádzka parkom Tyršovy sady, s fontánkou umiestnenou v čarovnej aleji, je balzamom pre ľudskú dušu.

Prírodné krásy Nízkeho Jeseníka a náučné chodníky pre turistov i cyklistov potešia milovníkov prírody a pohybu. Rodinky s deťmi sa môžu vydať na krátke turistické trasy vedúce z Hlavného námestia. Zdatnejší ocenia trasy na hrad Sovinec či Rešovské vodopády.

Ak potrebujete uhasiť smäd, doprajte si dúšky Tešíkovskej kyselky. K prameňu vedie turistický chodník dlhý 8,5 kilometra. Napriek tomu, že mesto oplýva atrakciami z každého súdka, svätou pravdou zostáva, že dominantou číslo 1 je pre turistov jeden z najstarších českých hradov Šternberk.

 

Starobylé obranné sídlo Šternberk

Ako je pri českých hradoch dobrým zvykom, počiatky ich vzniku sú opradené záhadnými povesťami. Jedna z nich sa vzťahuje aj na stredoveký obranný hrad Šternberk a bojovníka Jaroslava zo Šternberku. Odvážny rytier ubránil Moravu pred Tatármi a za odmenu dostal od vtedajšieho kráľa územie ležiace severne od mesta Olomouc. Povesť hovorí, že sa tak stalo v období 13. storočia. Či už je táto báchorka pravdivá alebo nie, pevnosť Šternberk určite patrí ku skvostom českých hradov.

Hrad očarí svojich návštevníkov na prvý pohľad. Zachovalá stavba je obkolesená zvyškami hradného múra a upraveným lesoparkom, ktorý je dielom významného rakúskeho architekta Alberta Escha. Útroby hradu, ktorý plnil v minulosti významné obranné funkcie, vydávajú tiché svedectvo o slávnych dobách hradu i krutých časoch husitských bitiek, tridsaťročnej vojny a panovania významných českých panovníkov.

Pozornému zraku milovníkov histórie neunikne pôsobivý nábytok pôvodných majiteľov, ich historické podobizne, zbrane, lovecké trofeje, porcelán, gotické a renesančné plastiky, gobelíny a mnohé ďalšie predmety z dôb minulých.

Významné miesto v pestrom hradnom repertoári zastávajú staré kamenné piecky. Najstaršia z nich pochádza z obdobia 16. storočia. Vzácnosť historických umeleckých predmetov znásobuje skutočnosť, že pochádzajú z rozličných končín Európy.

Ak zavítate na hrad v správny čas, môžete si okrem unikátneho hradného interiéru vychutnávať atmosféru tradičných jarmokov, koncertov, nápaditých výstav a impozantných divadiel. Kultúrne podujatia sú neodmysliteľnou súčasťou života na hrade a v meste.

 

Zdroj/autor: sternberk.eu, Mirka, drom

Foto: autor, wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa