Hrad Trosky a iné zaujímavosti Českého raja

2012-03-11 14:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Ak trochu poznáte hymnu Českej republiky, možno si spomeniete, ako sa tam spieva: „...zemský ráj to na pohled!“ A presne tieto slová vám prídu na um, keď sa ocitnete v prekrásnom prostredí Českého raja, ktorý je vzdialený len necelých päťdesiat kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Praha.



Hrad so zvláštnym menom

Čo sú vlastne zač tie Trosky s veľkým T v nadpise? Kto si myslí, že ide o nejakú pamiatku, má samozrejme pravdu. Aby sme boli úplne presní, reč je o hrade, ktorý je známym symbolom Českého raja.

Hoci Slováci, a najmä tí mladší, vlastne už ani poriadne nepoznajú prírodné a historické krásy našich západných susedov, určite sa nenájde Čech, ktorý by nerozpoznal slávnu siluetu dvoch veží - Panny a Baby. Práve ony sú tým fragmentom českej histórie, ktorý tak dokonale dotvára prírodnú scenériu miestneho národného parku.

Urobme si krátky exkurz do histórie. Hrad Trosky nechal v rokoch 1380 až 1390, čiže v období neskorého stredoveku, postaviť jeden z najvýznačnejších českých šľachticov svojej doby - Čeněk z Vartemberka. V žiadnom prípade teda nejde o stavbu z kategórie najstarších. Čo však Troskám nebolo dopriate z pohľadu historika, to sa im zdvojnásobilo z pohľadu turistu.

Najvýraznejšími časťami hradu, ako sme už spomenuli, sú dve veže. Boli postavené na dvoch čadičových vyvreninách a slúžili zároveň na obranné, ale aj na obytné účely. Pod vyššou z nich, Pannou, ktorá meria 57 metrov, aj dnes môžeme obdivovať niekdajšie paláce pre hradné panstvo. Baba so svojimi 47 metrami zasa ponúka neopakovateľný výhľad, ktorý okrem iného zahŕňa mesto Jičín alebo hrad Kost. Ak si ho však chcete užiť, musíte zdolať nemálo schodov ukrytých vo vnútri veže. Obe veže boli spojené mohutnou hradbou, ktorá dosahovala výšku až pätnásť metrov.

 

No nie je to len o Troskách

Ale Trosky naozaj nie sú tým jediným, čo nám ponúka kúsoček zeme zvaný Český raj, a vôbec pritom nemusíme ísť ďaleko, ale len niekoľko kilometrov. Pozrime sa napríklad do oblasti so zvláštnym menom „Hruboskalsko“ vzdialenej asi päť kilometrov od mesta Turnov. Okrem iného sa tu nachádza aj krásny zámok, ktorý sa volá, ako inak, Hrubá Skála. Založený bol v roku 1300 Hynkom z Valdštejna, no vtedy to ešte nebol novogotický zámok, ale gotický hrad. Z tejto pôvodnej časti sa zachovala vytesaná  studňa a pivnice.

Dnešný zámok sa pýši aj krásnym anglickým parkom, ktorý vznikol pri úprave v roku 1804. V jeho blízkosti nájdete aj jednu z najkrajších vyhliadok v Českom raji nazvanú Mariánska vyhliadka. Ponúka vám magický výhľad na hrad Trosky a uvidíte aj takzvané Dračie skaly.

Kto však už navštívi tento zámok, nech si rozhodne nenechá ujsť prechádzku nádherným skalným mestom, ktoré sa nachádza priamo pod ním. Čakajú tam naňho totiž bizarné skalné útvary vytvorené z pieskovcov, ktoré sú ako stvorené na romantické prechádzky. Koniec koncov, ide o jedno z najkrajších a takisto najrozsiahlejších skalných miest v celej Českej republike - pieskovcových veží sa tu nachádza približne štyristo a niektoré z nich dosahujú výšku až šesťdesiat metrov!

Český raj má teda svojim návštevníkom rozhodne čo ponúknuť. Ale na to, aby sme spomenuli všetky jeho krásy, by nám jeden článok veru nestačil.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa