Moravský Štramberk očami starých ľudových povestí

2012-04-19 13:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Štramberk, príznačne nazývaný Moravský Betlehem, sa nachádza na Morave v okrese Nový Jičín. Je obkolesený malebnými horami, ktoré skrývajú mnoho záhadných tajomstiev. Prekrásny výhľad je spojený s vyhliadkovou vežou Bíla hora. Skvelé príležitosti k prechádzkam v prírode ponúkajú hora Kotouč, Libotínske vrchy a Červený kámen. Pri potulkách prírodou nevynechajte Lašský náučný chodník, ktorý vedie až do Kopřivnice.



Stovky rokov vykonáva stráž nad mestom gotická veža Trouba. Dobové drevenice, meštianske domy, farský kostol, zvonica a múzeum sú súčasťou zámockého podhradia a námestia. Historické skvosty Štramberku unikátnym spôsobom dotvárajú rozprávkovú atmosféru moravského mestečka. V prípade, že sa vám zunuje malebná príroda, navštívte neďaleké mesto Kopřivnice známe múzeom automobilov značky TATRA.

 

Štramberk a kronikár Augustín Raška

Štramberk je rozprávkové mestečko, ku ktorému sa vzťahuje množstvo starých ľudových povestí. Mnohé z nich zozbieral a zaznamenal známy kronikár Augustín Raška. Stalo sa tak v tridsiatych rokoch minulého storočia. Pri písaní povestí sa inšpiroval pútavým rozprávaním svojej babičky. Najzaujímavejšie z nich vám predstavíme.

 

Viete, ako vznikol Štramberk?

Podľa starej ľudovej povesti chceli pohania na vrchu Kotouč postaviť mohutný hrad z kameňa. So stavbou začínali v skorých ranných hodinách. Nočná tma však výsledky ich celodennej práce pochovala. Každé ráno začínali odznova. Neskôr zistili, že ničiteľmi ich práce sú čierni trpaslíci. Zlí duchovia ubližovali ľuďom, zvieratám i prírode. Nakoniec sa pohania rozhodli postaviť kamenný hrad na inom kopci. Presne tam, kde stojí dnešný Štramberk. Navyše mesto obkolesili mocnými hradbami, ktoré odolávali zlobe čiernych trpaslíkov i všetkých nepriateľov.

Ku Štramberku patrí jaskyňa Šipka, ktorá leží v severovýchodnej časti vrchu Kotouč. Je obľúbenou turistickou atrakciou Štramberku. Známa jaskyňa bola vraj v minulosti domovom trpaslíkov, ale aj hrôzostrašných černokňažníkov. Každú noc podnikali ničivé výpravy do mestečka zbožných ľudí, Štramberku. S nekalými praktikami prestali až vtedy, keď bol na vrchu postavený kresťanský kríž. Podľa povesti sa černokňažníci odsťahovali na Smolnú horu a od tých čias panuje v Štramberku pokoj. 

Poznáte chutnú sladkú pochúťku, ktorú ponúkajú v Štramberku na každom rohu? Chutné pečivo s lahodnou arómou perníkového korenia rozvoniava široko-ďaleko. Tradícia štramberských uší sa dedí z generácie na generáciu viac ako osemsto rokov. Recept je tajomstvom, ktoré žiadny domáci pekár nevyzradí.

Stará povesť o vzniku štramberských uší začína opisom malebného okolia mestečka, jeho slávnych i smutných časov. Vrch Kotouč bol v minulosti svedkom krvilačných výprav Tatárov, ktorí plienili celú Európu. Zem posiatu popolom a ľudskými slzami nechávali tatárske vojská všade tam, kde sa dotkla ich noha. Neobišli Poľsko a prišiel deň, keď dorazili na Moravu. Vo chvíli, keď ľudia zo Štramberku uvideli z diaľky tatárske vojsko, schovali sa v útrobách Kotouča.

Dostali sa do nechceného obkľúčenia, pretože zlovestní Tatári sa usídlili priamo pod majestátnym vrchom. Zbožnému štramberskému ľudu nezostávalo nič iné ako sa modliť. Pomoc zhora naozaj prišla v podobe burácajúcich hromov a ničiacich bleskov. Tatári boli bezradní, pretože voda zaplavovala okolie a všade vládla tma prerušovaná svetlom bleskov. Vynaliezavý štramberský ľud nezaháľal. Vykopal hrádze, ktoré sa stali tatárskym bojovníkom osudnými. Tí, čo prežili, utekali čo najďalej.

Od tých čias sa začali ľudia zo širokého okolia stretávať pri kríži vo sviatok Nanebovstúpenia Pána. Pochutnávajú si na štramberských ušiach, ktoré symbolizujú víťazstvo nad krutými Tatármi. Pôvodne štramberské uši predstavovali sťaté uši kresťanov, ktoré Tatári nosili do Ázie ako dôkaz víťazstva. 

 

Zdroj/autor: stramberk.cz, SOKA Nový Jičín, Mirka, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa