Najvychytenejšie zoologické záhrady v Českej republike

2012-08-21 18:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - V Českej republike sa nachádza okolo pätnásť zoologických záhrad. Pozývame vás na krátku exkurziu tými najoriginálnejšími a najnavštevovanejšími.



Cesta do safari - Dvůr Králové

Ak chceme vidieť safari, nemusíme letieť až do Afriky. Stačí sadnúť na vlak a navštíviť našich susedov. Na severe Čiech sa totiž nachádza Zoo Dvůr Králové hodnoverne napodobňujúca atmosféru safari.

Pre umocnenie dojmu sa môžete nechať odviezť safaribusom, ktorý vás prevezie po štvorkilometrovej trase medzi stádami antilop, pakoní, zebier, byvolov, oslov a afrických kráv. V podvečerných hodinách sa usporadúvajú aj súkromné jazdy s terénnym vozidlom.

Táto zoo, ktorá si vyslúžila titul jednej z najkrajších a najväčších v Európe, bola založená v roku 1946. Orientuje sa na africké zvieratá, ktorých počet dosahuje viac než 2 300 kusov. Tým sa stala zároveň najväčším chovateľom afrických zvierat v Európe. Zvlášť krásne má vybudované tropické pavilóny, ako napríklad vtáčí a vodný svet, kde môžeme pozorovať zvieratá v ich prirodzenom prostredí.

 

Kontinenty v kocke - ZOO Zlín

Zlínskej Zoo patrí v návštevnosti druhé miesto. Napriek tomu svojimi krásne vybudovanými parkami, exteriérmi, interiérmi, expozíciami, množstvom výbehov a priestorov pre zvieratá by sme jej kľudne mohli prideliť prvé miesto. Nevidíte tu levy pobehujúce dokola v klietkach, ale zvieratá žijúce v džungli, medzi rastlinami, jazierkami, malými vodopádmi či skalami, ba dokonca aj opice behajúce voľne zo stromu na strom.

Areál bol založený už na prelome rokov 1804 -1805. Dnes tu žije cez 1 200 zvierat. Mnohé cicavce a vtáky sú tu chované v spoločných expozíciách a výbehoch, ktoré majú čo najviac napodobňovať pôvodnú domovinu a zoskupenie zvierat. Nájdeme tu však aj ojedinele chované gorily nížinné, slony africké či pandy červené.

Ďalšou originálnosťou tejto zoo je jej rozdelenie na kontinenty. Výberom zvierat, vhodne zvolenými rastlinami približujúcimi biotop určitej oblasti a spolu s etnografickými prvkami dokázali tvorcovia zoologickej záhrady navodiť atmosféru Afriky, Ázie, Austrálie či Ameriky. Súčasťou zoo je aj zámok Lešná, v okolí ktorého sa nachádza historický park.

 

Malá, ale krásna - ZOO Liberec

Liberecká Zoo je síce menšia, ale o to krajšie vybudovaná. Je dokonca najstaršou zoologickou záhradou na historickom území Československa. Vznikla v roku 1919, ale vtedy plnila skôr úlohu zverinca a zimoviska pre cirkusy. Až po druhej svetovej vojne sa začalo s jej modernizáciou.

V súčasnosti sa pýši 170 druhmi zvierat a mnohými chovateľskými úspechmi, ako je chov bieleho tigra, oslov somálskych, orlov kamčatských, takina čínskeho, pandy červenej, gepardov, rysov či indických slonov. Z dravcov si pozornosť zaslúži orlosup bradatý, ktorý je zapojený do projektu návratu do voľnej prírody.

 

Najmodernejšia v Čechách - Pražská ZOO

Tento titul získala Pražská zoologická záhrada, ktorá bola otvorená v roku 1931. V súčasnosti tu našli svoj domov zvieratá chované v modernom prostredí v jedno alebo viacdruhových skupinách. Návštevníci tak majú možnosť uvidieť, ako sa zvieratá chovajú vo svojom prirodzenom prostredí.

Veľkému záujmu sa teší aj pavilón s názvom Indonézska džungľa, ktorý imituje prostredie tropického dažďového lesa a ktorý predstavuje najväčšiu stavbu pre zvieratá v celej Českej republike.

Okrem toho tu nájdeme aj pavilón goríl, ktorý je domovom jedinej skutočne funkčnej gorilej rodiny v českých zoologických záhradách. Spomenúť by sme mali ešte rozhodne aj Vodný svet či Opičie ostrovy, kde hlavnú úlohu hrá voda ako buď prirodzené prostredie zvierat, alebo ako ich neprekonateľná bariéra.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa