Praha: Najväčší hrad na svete nájdeme u susedov!

2012-10-01 10:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Historická metropola, ktorá leží v srdci Čiech na brehu rieky Vltava, je vhodná na výlet pre každý typ návštevníka. Ak idete za zábavou, pobyt spríjemnia krásne Češky (i keď Slovenky sú samozrejme krajšie), prívetiví Česi (ktorí Slovenčinu považujú za veľmi sexi jazyk) a atmosféra, ktorá na vás čaká v každej „hospode“. Praha je pre svoje rôznorodé možnosti kultúrneho vyžitia rovnako atraktívna pre rodiny, páry aj mladých ľudí. Blízkosť k Slovensku ju predurčuje na cieľovú destináciu predĺženého víkendu.



Václavské náměstí je pre Prahu tým, čím je Champs-Élysées pre Paríž. Na „Václaváku“ si môžete kúpiť luxusný prírastok do svojho šatníka či užiť si komfort v špičkovom hoteli. Nesklame vás ani nočný život, pretože podnikov zaručujúcich zábavu je tu neúrekom. Námestie je rodiskom osláv, demonštrácií a akýchkoľvek masových zhromaždení, a je tak vhodným miestom pre každého, kto chce zažiť atmosféru davu. Ak sa v Prahe niečo deje, deje sa to práve tu.

 

Karlov most i Orloj

Hlavné mesto našich českých susedov bolo sídlom nejedného veľkého panovníka. Po najznámejšom z nich, Karolovi IV., nesú mená jedny z najkrajších pražských pamiatok. Karlov most je neodmysliteľnou súčasťou povinnej jazdy pre každého návštevníka Prahy. Nebudeme vás zaťažovať informáciami o jeho rozmeroch a histórii. Obe sú pomerne rozsiahle. V každom prípade patrí medzi najstaršie mosty v Čechách a jeho minulosť mu dodáva kúzelné čaro. Okrem turistov na ňom nájdete veľa rôznych pouličných umelcov, ktorí dokážu svojím umením milo spestriť deň.

Historické centrum Prahy má jadro na Staromestskom námestí, ktoré je najstarším a z pohľadu dejín aj najvýznamnejším námestím v Prahe. Ukrýva jedno z najväčších lákadiel turistických objektívov, ktorým sú astrologické hodiny známe ako Pražský orloj. Ale to ani zďaleka nie je všetko. Týnský chrám, pomník majstra Jána Husa, Staromestská radnica, dom U Kamenného zvona...veru, je sa na čo pozerať. Ak máte radi históriu, odporúčame vyčleniť si na toto miesto dostatok času, energie a nabité batérie do fotoaparátu.

 

Pražský hrad, symbol štátu

Pražský hrad, odveký symbol českého štátu, rozprestiera svoje krídla nad historickým centrom mesta, ktoré je zapísané na zoznam pamiatok svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Možno si poviete, hrad ako hrad. Starobylý, mohutný, tajomný...Ale tento je skutočne výnimočný. Svojou rozlohou sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov ako najväčší súvislý hradný komplex na svete. Hrad sa pýši súborom palácov a rozmanitých architektonických slohov. Hradné brány sú pre návštevníkov otvorené po celý rok.

Turistických atrakcií nájdete v Prahe neúrekom: Veletržní palác, Národní muzeum, Petřín, Žižkovská věž, Hradčany alebo neďaleký hrad Karlštejn. Čo v prípade, že vás už omrzela história? Za pokus stojí napríklad ZOO, ktorá patrí medzi najväčšie v strednej Európe. A čo potom? Hor sa na nákup suvenírov, nočný život a všetko uvoľňujúce a zábavné, čo môže Praha ponúknuť.

 

Nákupy, nákupy a opäť len nákupy

Tip na nákupy: Sklo, porcelán a keramika patria medzi tradičné české suveníry. Obchodíkmi s týmto sortimentom sa to v Prahe len tak hmýri. Ak však nie ste fanúšikom klasiky, možno si na svoje prídete v centre mesta. Na už spomínanom Václavskom náměstí nájdete luxusné, ale i zaujímavé obchody, ktoré na Slovensku chýbajú. „Old school“ vecičky, suveníry či ovocie a zeleninu ponúka Havelský trh, ktorý je v tejto časti mesta jediným svojho druhu.

Byť v Prahe a vynechať návštevu hospody, to je akoby ste v Prahe ani neboli. Nepomýľte si však pravú hospodu s nóbl reštauráciou. Do takej sa predsa dá ísť kdekoľvek. V dobrej krčme majú niekoľko druhov poriadneho „čapáka“ (ktorý môže pochádzať aj z vlastného pivovaru), všetky vychytávky klasickej českej kuchyne (ako je napr. vepřo-knedlo-zelo) a ako bonus väčšinou aj prívetivú obsluhu.

Upozornenie: Práve ste si sadli k stolu. Čašník už stojí pri vás a na tácke má niekoľko krígľov piva (i keď môže to byť aj niečo z tvrdšieho súdka). Vy na neho nechápavo hľadíte, nakoľko ste si ešte nič neobjednali. Ale táto situácia nie je v Čechách ničím výnimočným. Takto vás totiž v mnohých podnikoch núkajú už od začiatku, až kým nemáte takú dobrú náladu, že vám to jednoducho prestane vadiť.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa