Rumburská Loreta - architektonická perla Českého Švajčiarska

2014-04-02 15:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Česko ponúka pre Slovákov mnoho možností na výlety a dovolenky. Jeho veľkou výhodou je blízka poloha a prakticky žiadna jazyková bariéra. Mnoho z nich sa však potuluje po vopred vychodených chodníčkoch a sú pohodlní na to, aby zariskovali a nechali sa prekvapiť niečím novým. Pritom niekedy stačí naozaj málo.



 

České Švajčiarsko je dobre známe vďaka svojej úžasnej prírode a možnostiam na turistiku. No okrem toho doslova ukrýva aj jednu perlu v podobe Rumburskej Lorety. Táto úžasná architektonická lahôdka sa nachádza totiž uprostred farnosti a aby ste ju odhalili, musíte prejsť do jej dvora a až tak ju môžete dôkladne preskúmať.

 

Zázračný presun do Talianska

Lorety patria do skupiny duchovne ladených stavieb. Ich názov pochádza od talianskeho originálu, ktorý sa nachádza v meste Loreta. Podľa legendy mali na toto miesto preniesť pozostatky Máriinho a Jozefovho domu anjeli. Následne tam dostavali kaplnku, ktorá slúži dodnes ako pocta Ježišovej matke a jej zbožnému životu. Originálna stavba je postavená z mramoru. V Rumburku však chceli urobiť niečo špeciálne a tak ju postavili z úplne iného materiálu. Nakoniec sa rozhodli pre pieskovec a čo je zaujímavé, vyrobili z neho aj väčšinu výzdoby v interiéroch. Toto rozhodnutie však nebolo náhodné. V okolí sa nachádza množstvo tohto kameňa a i takto chceli jej výstavbu naviazať na tunajší región.

Knieža Anton Florian sa inšpiroval práve návštevou jej originálu. Po návrate domov sa ihneď začal zaujímať o možnosť podobnej výstavby. Nakoniec mu ju vtedajší kráľ Karol VI. povolil, no chcel, aby bol čo najdokonalejšie dodržaný vzor predlohy. I vďaka tomu vznikla podľa odborníkov jedna z najkrajších a najdokonalejších loriet. Výstavba sa začala v roku 1704. S poslednými prácami finišovali o tri roky neskôr.

 

Barokovo-renesančný skvost

Ako každé dobré tajomstvo i Rumburská Loreta je dobre ukrytá pred zvedavcami. Pretože pravý dobrodruh sa najviac poteší práve z takýchto nečakaných objavov. Okolo tejto stavby je chodba s krížovou cestou, kostol, budovy bývalého kláštora, z ktorých je aktuálne už mestská knižnica. Uprostred sa na malej záhrade nachádza Loreta, ktorá vás dostane hneď už svojou exteriérovou výzdobou. Každý drobný detail výzdoby a malé sošky, ktoré sa postarali o to, aby bola stavba označená za skvost barokovo-renesančného smeru.

V tejto časti dominuje motív zvestovania anjelov posolstva pre Pannu Máriu o príchode Božieho syna. Prispôsobené sú tomu sochy i vytesané monumenty. Loreta je otvorená od utorka do soboty, v závislosti od ročného obdobia od 9.00 alebo 10.00. Vstupné je 50 Kč, možné sú skupinové zľavy, pričom väčšie skupiny by sa mali objednať v predstihu.

 

Čierna Panna Mária

Hneď potom, ako ste sa dosýta pokochali exteriérom, môžete vkročiť do tejto nádhernej budovy. Jej dominantou je nepochybne socha netradične čiernej Panny Márie. Postupne bola presúvaná po viacerých svätostánkoch v okolí, až nakoniec našla svoj domov práve v Lorete. Jedna zo sôch je venovaná napríklad aj veštici Sibyle. I ďalšia výzdoba pomerne útlej kaplnky vzdáva hold svätej matke. Pozornosť pútajú aj nástenné maľby. Reliéfy si už však vyžiadali aj jeden reštaurátorský zásah, aby dokázali uchovať svoje dedičstvo aj pre ďalšie generácie.

 

Kópia Svätých schodov

Táto stavba však nie je jedinou zaujímavosťou v komplexe. Nachádza sa tam aj Kaplnka Svätých schodov. Tie sú zase kópiou rímskej rovnomennej pamiatky, ktorá nám má pripomenúť Ježišov výstup k Pilátovi. I na tomto mieste majú veriaci možnosť prejsť ich kolenačky a oľutovať pri tom všetky svoje hriechy. Popri schodoch sú rozmiestnené pripomienky na osemnástich svätcov a život, ktorý viedli. Okolo Lorety sa nachádzajú chodby s klenbovou výzdobou a množstvom malieb. V tomto prípade ide možno o trošku netradičnú Krížovú cestu, ktorú môžete absolvovať v rámci návštevy tohto zaujímavého miesta.

Rovnako sa tam nachádza niekoľko výstav, ktoré sa väčšinou venujú duchovnému umeniu a histórii miestneho regiónu. Zaujímavá je aj budova samotného kostola, ktorý je možné navštíviť mimo času konania svätých omší. Okrem historickej prechádzky tak budete môcť absolvovať aj akúsi duchovnú obnovu a venovať sa aj svojim spirituálnym potrebám.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa