Romantické miesta na Morave

2014-04-14 15:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Slnečné jarné dni nás doslova nútia prežiť voľné víkendové dni naplno. Niektorí sa vyberú do prírody, iní dajú prednosť prechádzkam v historických centrách miest. Ďalší si radi vychutnajú romantickú atmosféru hradov, zámkov, rozkvitnutých alejí či parkov.



Máte chuť vidieť niečo zaujímavé? Niečo, čo navyše zaváňa i romantikou? Veľa takýchto miest nájdete nielen na Slovensku, ale aj u našich susedov v Českej republike. Oblasť Moravy ponúka prekrásnu prírodu i mnoho historických skvostov. Ak si správne vyberiete, môžete stráviť voľné chvíle naozaj výnimočne.

 

Štramberk je pre milovníkov prírody i histórie

Štramberk je malé moravské mestečko, ktoré sa nachádza vo Valašsku. Leží uprostred Štramberskej vrchoviny. Jeho história je opradená mnohými legendami, ktoré sa viažu k veži Trouba, ktorá je súčasťou miestneho hradu. Milovníci prírody by nemali vynechať prechádzku na vrch Kotouč, kde sa nachádza známa jaskyňa Šipka. Romantiku ponúka aj námestie a uličky, pre ktoré je typická ľudová architektúra.

Dostali ste hlad alebo chcete domov priniesť niečo naozaj originálne? Potom určite ochutnajte domácu špecialitu, ktorou sú štramberské uši: sladká pochúťka, ktorá sa pripravuje podľa receptu starého viac ako osemsto rokov.

 

Tajomstvá obce Buchlovice

Hoci má táto malá obec len okolo 2 500 obyvateľov, návštevníkom ponúka mnoho zaujímavostí. Medzi skvosty určite patria majestátny hrad Buchlov a zámok Buchlovice.

Hrad Buchlov sa vypína na vrchu Chřiby. V jeho interiéri sa nachádza množstvo cenností z histórie, vďaka ktorým sa možno preniesť do čias dávno minulých. Patria sem napríklad čierna kuchyňa, strážnica s nástrojmi na mučenie, ale aj miestnosti, kde žili a pracovali pôvodní majitelia hradu. 

Ak sa vám zachce navštíviť nejaké spoločenské podujatie alebo sa poprechádzať, nevynechajte návštevu barokového zámku Buchlovice. Táto vila v talianskom štýle začala vznikať okolo roku 1700 a na jej výstavbe sa podieľali mnohí poprední svetoví architekti.

 

Navštívte zámok a ochutnajte víno v meste Mikulov

Mikulov sa nachádza približne 50 kilometrov juhovýchodne od Brna. Toto mesto je známe najmä dlhoročnou vinárskou tradíciou (hlavne bielymi odrodami vína), ale mnoho zaujímavých chvíľ možno stráviť i v okolitej prírode či pri návšteve zámku.

Sídlo slávnych šľachtických rodov Lichtensteinovcov a Dietrichsteinovcov nie je jediným miestom, ktoré ponúka pohľad do minulosti. Mnoho historických skvostov je aj na hlavnom námestí, kde sa možno pokojne poprechádzať, dopriať si chutný obed, zákusok či lahodné víno.

V prípade, že máte chuť na prírodu, môžete využiť niektorý z náučných chodníkov. Ak si zvolíte Vinársky náučný chodník, dlhý približne 20 kilometrov, môžete obdivovať nielen prírodu, ale sa aj veľa naučiť o vinárskej tradícii v tejto oblasti.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa