Vimperk: mesto, kde prekvitalo sklárstvo a voňala tlačiarska čerň

2014-04-26 12:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Vimperk patrí medzi pôsobivé mestečká Šumavy, z ktorých stále cítiť nádych stredoveku. Mesto leží nad riekou Volyňka a nad ňou sa na vysokom kopci vypína zámok, na mieste ktorého ešte v časoch stredoveku stál mohutný hrad.



Aktuálne sa Vimperk zaraďuje medzi miesta, ktoré môžu návštevníci obdivovať v rámci potuliek Šumavou. Za pozornosť rozhodne stojí Múzeum Národného parku Šumava vo Vimperku. V jeho areáli sa nachádza zámok, kde možno navštíviť aj Vlčkovu vežu, pochádzajúcu z 13. storočia, ktorá bola súčasťou stredovekého hradu. V útrobách zámku sú aktuálne umiestnené zaujímavé zbierky z oblasti kníhtlače a sklárstva.

 

Sklárstvo vo Vimperku

Vimperk patril v minulosti medzi mestá, ktorých obyvatelia sa živili hlavne ťažbou soli. To však nebol jediný zdroj obživy. V období stredoveku tu vznikali sklárne, ktoré prinášali miestnym ďalší príjem. Sklári, pochádzajúci z tohto mestečka, boli vyhľadávaní nielen doma, ale aj v zahraničí. Sklárstvo vo Vimperku zažilo v priebehu storočí slávne i menej dobré obdobia. V roku 1995 však prebehla privatizácia, ktorá bola neúspešná, a sklárne zanikli. Dnes však možno v interiéri zámku obdivovať aspoň nápadité kúsky zo skla, pod ktoré sa podpísala šikovnosť domácich sklárov.

 

Tradícia kníhtlače

Na obdobia, keď sklárstvo vo Vimperku prekvitalo, môžu miestni už len spomínať. Oveľa lepšie to však bolo s kníhtlačou, s ktorou sa tu začalo už v 15. storočí. Vytlačili sa tu milióny knižných diel od známych i menej známych autorov. S kníhtlačou vo Vimperku sa spája hlavne meno známeho tlačiara Jana Alacrawa, vďaka ktorému uzreli svetlo sveta dve latinské knihy v koženej väzbe. To však nie je všetko. V neskoršom období tu vznikla tlačiareň, ktorá sa hrdí prívlastkom „jedna z najstarších“ tlačiarní v Českej republike. A verte či nie, funguje dodnes.

 

Čo sa ešte oplatí vidieť vo Vimperku?

Jednoznačnou dominantou je už spomínaný zámok so zaujímavými exponátmi z oblastí sklárstva a kníhtlače. Okrem toho sa vo Vimperku nachádza Kostol Navštívenia Panny Márie, ktorý vznikol v období rannej gotiky. Stredoveké nástenné maľby možno zasa obdivovať v Kostole sv. Bartolomeja. Všimnúť si určite treba aj zachované mestské hradby, ktoré sa tu nachádzajú.

Ak navštívite toto šumavské mestečko vo vhodnom čase, môžete byť účastníkom niektorého z kultúrnych podujatí, ktoré sa tu pravidelne konajú. Na svoje si prídu napríklad milovníci dychovej hudby. Nemožno zabudnúť na akcie, ktoré sú spojené s turistikou a cykloturistikou.

 

Zdroj/autor: vimperk.cz, Mirka, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa