Praha „stovežatá“ má pre vás pripravené kultúrne lahôdky aj toto leto

2014-07-14 14:00:45 |   |    | 

Nie je to ďaleko, dorozumieme sa tam a je tam ozaj čo vidieť. Návšteva našej väčšej susedky Prahy sa každému spája s niečím iným. Postaršie ročníky spomínajú, ako to bývalo v ich mladosti, a vracajú sa, aby si spomienky oživili. Mladší sa rozdelili do dvoch skupín ktoré sa však prelínajú. Praha je totiž známa nočným životom, ale aj bohatou históriou a prekrásnou architektúrou.



Toto leto sa samozrejme opäť otvoria známe klasiky. Takéto výlety sa vďaka dobrý spojom do susedného hlavného mesta dajú pokojne zvládnuť s deťmi. Ak sa v meste nechcete priveľmi zdržovať, do Prahy sa dá ísť aj na otočku. Ráno nasadnete do vlaku a z Bratislavy ste tam za 4 hodiny. Ak nepotrebujete tak veľa pohodlia zvoľte autobus. Dnes už poskytujú viaceré zaujímavé služby, takže vám cesta rýchlo utečie.

Či už vystúpite z vlaku, alebo autobusu, vždy sa objavíte veľmi blízko známeho centra. Sto veží, hrad, Vyšehrad, Karlov most, Petřín, Katedrála sv. Víta, to všetko máte poruke a isto tam zamierte. Naozaj sa oplatí si prejsť tradičné atrakcie. Nie nadarmo si ich všetci navštevujú. Taktiež, prosím vás, nevynechajte české pivničky a krčmy. Ak budete mať šťastie a nájdete takú, kde nebude veľa turistov, zažijete atmosféru pravej starej Prahy. Studené pivo si vypijete v ruchu, ktorému nie len budete rozumieť, ale bez problémov sa doňho aj zapojíte. Možno to nie je pravé miesto pre deti, no tie zase ocenia stánky so zmrzlinou.

Takže keď ste už pobehali všetky známe miesta, je čas nájsť niečo netypické. Praha často býva tak preplnená, že nájsť obyčajného „Pražáka“ je takmer nemožné. Podobné to môže byť aj s kultúrnymi a inými akciami, ktoré sa jednoducho v ohromnej mase ľudí a možností stratia. Dávate pozor na deti, alebo na kabelku a to pekné vám utečie. Prečítajte si teda zopár zaujímavostí pripravených našim Dromedárom. Poprípade si naplánujte vašu návštevu na dni, keď je Praha o čosi zaujímavejšia ako bežne.

Pre gurmánov

Radi sa potešíte dobrým jedlom, alebo pitím? Čas strávený pri stole vás jednoducho teší? Spravte si v lete výlet do Prahy. Ubytujte sa napríklad v hotely U Prince. Áno je drahý, a to veľmi, ale jeho bar je nominovaný na cenu za najlepší hotelový bar na svete. To je ocenenie, ktoré sa už dá brať do úvahy. Ak nemáte na noc v hotely, jednoducho sa len zastavte v bare. Lahodné nápoje a skvelá atmosféra vám pozdvihnú náladu. Pre milovníkov Francúzska má mesto tiež niečo- tradičný francúzsky trh. Bude sa konať od 10. do 14. júla, pri príležitosti francúzskeho sviatku, Dňa dobytia Bastily. Vôňa levandule, dekorácie a skvelá hudba budú sprevádzať trhy s tradičnými výrobkami- syrom, vínom, olivami a sladkosťami.

Foodparade je dôvod na výlet ako vyšitý. Predstaví sa tu 20 pražských reštaurácií a vyše 25 farmárskych stánkov predávajúcich lahodné pokrmy. Prehliadka pre jedákov sa k tomu uskutoční v prekrásnom prostredí zámku Troja. V septembri sa oplatí ísť aj na klasické vinobranie a to práve na Pražský hrad. Pri dobrej hudbe ochutnáte víno, ale aj burčák a hroznovú šťavu. Všetko toto sa odohrá v záhradách plných orchideí a gerber, ktoré sa tu pestujú na výzdobu protokolárnych udalostí.

Z každého rožka troška

V Prahe sa tento júl koná nejeden veľký koncert. Zídu sa tu svetové hviezdy ako Metallica alebo Paul Anka. Nezabudne sa ani a klasický hudbu – nové dobové spracovanie Mozartovho Dona Giovanniho predvedú v Stankovskom divadle. Ak túžite po festivale, alebo niečom povedzme živšom, navštívte Letné slávnosti starej hudby, Bohemia Jazz Fest, ktorý patrí k najväčším v Európe, alebo Pražské folklórne dni. Záleží len na vás, ktorý štýl hudby uprednostníte.

Keď chcete zájsť skôr na nejakú výstavu skúste výstavu Tima Burtona. Autor predstavuje svoje vnímanie sveta fantázie, ktoré nám je známe z jeho filmov. Výstava isto zaujme deti, no tie menšie radšej pripravte na strašidelné postavy a obrazy. Dejiny slovanských národov zobrazí výstava Alfonza Muchu a kúsok exotiky v podobe Japonska ukážu diela domácich autorov na výstave Japonizmus v českom umení.

August ako inak nebude zaostávať za plným mesiacom júlom. Vystúpia Marylin Manson, Blink—182, v divadlách odznie Nabucco a prebehne Pražský jarmok, ktorý je zameraný na folklór. Tu sa predstaví ozaj široká škála tradičného umenia z Mexika, Venezuely, Bulharska, Turecka a Českej republiky. V nasledujúcich mesiacoch po lete sa tiež budete môcť tešiť na veľmi lákavý program, hlavne po hudobnej stránke. Naplánujte si výlet tak aby ste stihli „happyPharrella Williamsa, Lady Gagu alebo Kylie Minogue či Lennyho Kravitza.

V Prahe toho jednoducho tento rok uvidíte veľa. Odporúčame zájsť a vyskúšať niektorý bod z našej ponuky. Nakoniec to nie je tak ďaleko a spraviť si výlet poteší nás aj našich blízkych.

Zdroj/autor: Pražská informační služba, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa