Rýchlovka v stovežatej: TOP 8 pamiatok, ktoré patria k povinnej jazde krátkeho výletu

2015-05-30 07:00:00 |   |    | 

Všetky hlavné mestá okolitých štátov majú svoje čaro a ponúkajú nám skvelú alternatívu na kratšie alebo dlhšie výlety. Jedno z nich má však pre nás stále špecifickú príchuť. Prahu pokladáme ešte stále tak trochu za našu a cítime sa tam stále ako doma. A v nej by ste istotne nemali vynechať týchto osem zaujímavých a pre turistov dôležitých miest.



 

Karlov most

 

Počas dňa žije umelcami a rušným životom. Najkrajší je však nepochybne počas letných večerov. Keď slnko zapadá nad riekou, hraje sa s ňou a mení jej odtiene využívajúc celú paletu farieb a všetko okolo je zrazu oveľa pokojnejšie a okúzľujúcejšie ako v iné hodiny dňa. Na jeho mieste pôvodne trónili iné mosty, tie však dal práve Karol IV. zhodiť a za jeho vlády dal vystavať mohutný kamenný most, ktorý neskôr niesol jeho meno. Pre vtedajších obyvateľov to bola veľká udalosť, no ktovie, či už vtedy tušili, akú významnú pozíciu bude mať pre cestovateľov o stovky rokov neskôr.

 

Hrad a katedrála

 

Miesto na jeho výstavbu nebolo vybrané náhodne. I v minulosti bol odtiaľ vynikajúci výhľad na Vltavu a okolie, vďaka čomu pôsobil ako hrdá dominanta okolia. Najskôr bolo vystavané iba hradisko, ktoré sa začalo postupne zveľaďovať a pribúdali k tomu rôzne budovy. V súčasnosti pozostáva tento komplex zo starého a nového paláca, kláštora a niekoľkých veží, sál, palácov a kostolov. Z nich je najvýznamnejšia Katedrála svätého Víta. I v tomto prípade šlo o postupné zveľaďovanie a prestavby menšej rotundy. Katedrála bola miestom korunovácie a v súčasnosti je miestom posledného odpočinku niekoľkých kráľov.

 

Vestou sa zastavte napríklad aj tu: Adršpašské skaly - Babie leto či farebná jeseň v krajine kde sa natáčala Narnia

 

Orloj a historické centrum

 

Radnica bola vystavaná a postavená v polovici 14. storočia. Začiatkom 15. storočia jej však pribudla hlavná dominanta, vďaka ktorej sa tak preslávila. Pražský orloj patrí k najstarším pamiatkam tohto druhu na svete. Každú hodinu sa objavujú postupne sochy všetkých apoštolov. Orloj má niekoľko stabilných nehybných sôch, ale napríklad aj pohyblivého kostlivca alebo kohúta. Na orloji sa nachádzajú aj astronomické hodiny. Podľa legendy jej hodinárskeho majstra cielene oslepili, aby nemohol vyzradiť tajomstvo jeho fungovania. Keď si vychutnáte predstavenie spojené s orlojom, vyberte sa ešte smerom k historickému centru a všímajte si úžasnú architektúru na okolitých budovách. Tunajšie prenájmy sú tie najdrahšie v meste.

 

ZOO

 

Ide o unikátnu ZOO v našich končinách, ktorá sa snaží vytvoriť bezbariérový systém, vďaka čomu budú zvieratá vyzerať, ako keby žili priamo v prírode. V praxi to znamená, že ak sa niektoré zvieratá boja vody, namiesto plotov okolo nich vybudovali vodnú priehradu, vďaka čomu pôsobí prostredie prirodzenejšie. Za najväčšie zmeny môžu vďačiť riaditeľovi Petrovi Fejkovi, ktorý sa z nej rozhodol urobiť ukážkovú ZOO v strednej Európe. Najväčšiu investíciu predstavoval pavilón s imitáciou indonézskej džungle. Súčasťou ZOO je aj menšia lanovka.

 

U susedov je mnoho krásnych ZOO, napríklad aj táto: Výlet u susedov: ZOO v Lešnej je skvelý TIP pre deti aj dospelých

 

Petřínska rozhľadňa

 

Ak patríte k milovníkom pekných vyhliadok, tak potom sa jednoznačne musíte vybrať i na Petřín. Tento kopec nad Prahou ponúka najkrajší výhľad na mesto. Navyše tam ešte na konci 19. storočia postavili 60 metrov vysokú rozhľadňu, ktorá tento pohľad ešte vylepšovala. Tá je navyše malou kópiou Eiffelovej veže, takže si môžete pozrieť i napodobeninu jednej zo svetových pamiatok. Spojiť to môžete s menšou túrou, kopec nie je veľmi vysoký, takže sa na neho dostanete po kratšej prechádzke i bez toho, aby ste museli mať veľkú kondičku.

 

Průhonický park a zámok

 

Nachádza sa na okraji Prahy, no istotne stojí za návštevu. Autom sa k nemu dostanete z centra do 20 minút. Rozsiahly park patrí k Průhonickému zámku a obe tieto atrakcie patria medzi národné chránené pamiatky. Zámok je postavený v gotickom štýle a patrí medzi najkrajšie v okolí hlavného mesta. Čerešničkou na torte je rozsiahly park, ktorý je stvorený na príjemné prechádzky vo dvojici. Navyše sa tam nenachádza až toľko turistov ako v centre, tak si môžete trošku oddýchnuť od všetkého ruchu.

 

Ešte na hraniciach si nenachjte újsť: Tip na výlet - Plavba krásnou Lednicou

 

Národné múzeum

 

V prvom rade vás upúta samotná budova. Postavená bola v 19. storočí a je jednou z ďalších pých Prahy. Ďalším dôvodom, prečo si zájsť práve do tohto múzea, sú naše spoločné dejiny. I táto éra je zmapovaná v jeho expozícii a môžete sa tak dozvedieť niečo viac o spolunažívaní dvoch národov. Okrem toho sa tam nachádzajú aj vzácne zbierky z rôznych odvetví života, dozviete sa niečo z biológie i tradícií českého národa. Nevynechajte ani návštevu nádhernej knižnice.

 

Divadlá

 

V Prahe istotne nemôžete zabudnúť ani na kultúru. Divadlá a opera v hlavnom meste Čiech patria k tým najlepším nielen v krajine, ale aj v tunajšom regióne. Či sa už vyberiete do Národního divadla alebo si pôjdete zaspomínať do Divadla Járy Cimrmana, nezabúdajte na včasný nákup vstupeniek, aby ste si mohli pozrieť presne to predstavenie, na ktoré máte chuť.

 

Zastavte sa treba aj na hrade: Poklad pod veľkou vežou na Helfenburku

 

Zdroj/autor: sk.checkinprague.com, somvprahe.sk, fototuristika.cz, praha.estranky.sk, David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa